Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Игрище за бъдеще" в Горно Пещене ще учи децата на пътна безопасност

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио ВИДИН

Детско игрище за безопасност на движението ще има в Народно читалище "Селска пробуда" в Горно Пещене. На площадката, по подходящ и забавен начин, децата от врачанското село и съседните населени места ще учат правилата за движение по пътя и ще се запознаят с различните участници в него, обясни за Радио ВИДИН Цветина Борисова от културното средище. 

"Всъщност идеята за "Игрище за бъдеще", както сме го нарекли, се роди, защото гледаме по цял ден, всъщност, особено през летните месеци, когато децата са във ваканция, как карат колелета доста рисково. Там, където играят, минава един път, който е главен за селата в нашия регион. Не всички шофьори, за съжаление, спазват ограниченията, не навсякъде има инфраструктура, която да ги забавя. И на няколко пъти имаше почти тежки инциденти с дечица. В същото време сме наясно, че децата възприемат чрез игра и ако не им е интересно едно нещо, много трудно може да ги накараш да обърнат внимание. Третият фактор, който ни накара да се захванем с тази идея, е наличието на много подходящо място на територията на читалището, където децата всъщност могат да играят... В самата сграда има една огромна тераса, която така е построена, че има много хубаво обособени пътища, пътеки и ние тях ще ги направим фактически, като даже вече имаме проект точно как ще изглежда площадката. Ще я покрием със специална настилка, така че ако някое дете падне, да не пострада. Ще се постараем да отговаря на всички изисквания на безопасност и да помогне на децата да се държат по-безопасно... Едно хубаво, интересно място, със светофари, с колички, с костюми, където ще могат да се разиграват роли. Естествено, ще има и инструктор, може би седмица или две през лятото, който ще ги наблюдава, в хода ще им казва къде бъркат..."

Обособяването на игрището се финансира със средства в размер на 5000 лева, предоставени от Фондация "Обществен борд на TELUS International в България“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04