Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е кротост и коя е тази "земя, която кротките ще наследят"?

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница, в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие.

"Кротостта, като качество на човека, е плод от действието на Светия Дух. Неин корен и източник е смирението, което също е Божи знак, защото смиреният по сърце Господ е едновременно и кротък, при това Неговата кротост се проявява в повече от Неговото смирение.

Смирението е дървото, а клоните на това дърво са кротостта. Не може да срещнем смирен човек, който понякога е гневлив, и гневлив, който да е смирен.

Ако погледнем към всеспасяващия Божий Промисъл по отношение на съществата, по-специално човека, ще се убедим в това, че Бог се отнася към нас с безгранична кротост, характерна за Него, като истински Отец.

Ние нарушаваме заповедите, предизвикваме Го, разгневяваме Го, а Той въпреки всичко продължава бащински да се грижи за нас. Нима това не показва Божията кротост и Неговото велико смирение?

По своята природа, кротостта изгражда основата на личността. Правилно е да се каже че, Бог "учи кротките на Своите пътища" и "блажени кротките, защото те ще наследят земята" (Мат 5:5).

Кое е интересно за тази земя, която Творецът обещава на кротките като дар? Земята е мястото на Божествените обещания, където те ще се изпълнят и затова се нарича обетована земя. Всички тези обещания и дарове Бог е подготвил от създаването на света, а ние ги пожертвахме със своите глупости, избрахме непокорството и независимостта от Бога.

Ако Бог и Отец по Своето човеколюбие не ни връщаше към живот, ние щяхме да загинем!

Знаем, че Бог е любов "и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога и Бог – в него." (1 Йоан 4:16). Как можем да пребъдваме в любовта, ако нямаме кротост и да пребиваваме в нейната противоположност: гняв, омраза, черна злоба?

Ако в човека няма кротост, тогава вместо нея цари безпорядък, несигурност и всичко, което този хаос и поквара съставляват. Техният край е смъртта и ада, от които ни пази Всеблаги Владико, с неизреченото Твое човеколюбие!“

Старец Йосиф Ватопедски

В рубриката "Съвременна Библия" – преди дни, с притаен дъх очаквахме да разберем съдбата на мини подводницата "Титан". Малко по-късно трагичната съдба на петимата пасажери беше потвърдена. Посланията в тази история са неизброимо много. Днес ще се спра на едно от тях. Помислете: какво е накарало тези богати хора да влязат в "Титан" и да поемат към океанските дълбочини?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54