Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът за бита поскъпва

Снимка: БГНЕС

Окончателно - от 1 юли токът за бита поскъпва с малко над 4 процента средно за страната, а парното и топлата вода - с до половин процент. 


Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране ще важи за следващия едногодишен период.


Най-малко увеличение на цените на тока има за потребителите на EVN - с 3.78%. При "Електрохолд" поскъпването е с 4,24 на сто, а най-голям скок има за абонатите на „Енерго Про“ - с 5,43 процента. 

От утре клиентите от Западна и Югоизточна България ще плащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната - около 20 стотинки за киловатчас електроенергия.

Увеличението ще се отрази на поскъпналия ежедневен живот, на мнение са видинчани:

"Знам, че се увеличават и не знам на какво основание те определят такава висока цена... С тези ниски доходи, пенсии какво правиме?! Става непоносимо... Много, много ще ми се отрази. Аз съм безработен и ще ми се отрази. И съм на свободен наем и много по-трудно ще ми бъде... Никога няма да живеят нормално хората в тази държава...  

При парното и топлата вода пък промяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка, като при две от дружествата, Враца и Перник, има намаление на цените с под процент. 

Цените, които определя Комисията за енергийно и водно регулиране, обаче, са без ДДС. Все още не е съвсем ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20 процента, както е заложено в проектобюджета на правителството, който трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако това стане, въпреки задържането на цените заради възстановеното ДДС, сметките за парно и топла вода ще се увеличат. Според Асоциацията на топлофикационните дружества - с около 10 на сто.

Цените на парното, топлата вода и тока за бита се постановяват за едногодишен период и могат да бъдат променени само при драстична промяна на цените на газа и въглеродните емисии, от които зависят. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30