Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години жп линия Видин - Мездра

Предстои модернизация с европейско финансиране

7
Снимка: Генади Цоков

С откриването на паметна плоча и изложба във Видин бе отбелязана 100-годишнината от откриването на железопътната линия Мездра- Видин. С днешния ден почитаме не само усилията на инженерите и проектантите, строителите на железни пътища, но и на хората мечтатели. Това каза при откриването на паметната плоча  генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Златин Крумов:

"Всички знаем, как преди повече от 120 години е стартирала тази инициатива и през какви трудности е преминало проектирането и изграждането на тази железопътна линия. Знаем каква изумителна радост са показали местните хора при пристигането на влака във Видин. И е хубаво, когато се оплакваме от съвременните проблеми като инфлация, бавни законови процедури, икономически застой  и десетки други неща, да си спомняме това. 100 години по-късно нашето поколение дължи на Северозападна България една модерна, бърза и сигурна железница.“
 
Генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" заяви, че с реализацията в близките години на големия инфраструктурен проект "Модернизация на железопътната линия Видин – София ", на Северозападна България ще се осигурят железопътни линии с най-съвременно качество. В област Видин попада последният участък от железопътната линия Видин – София, Видин – Медковец. Индикативната стойност на строителството е  приблизително € 613 530 000. В железопътен участък Видин – Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 броя мостове с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади – 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра. Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране чрез програма Механизъм за свързване на Европа, като максимално допустимият размер на безвъзмездната помощ е 85%.

20 години Видин чака модернизация на жп линията, каза кметът Цветан Ценков:

"Преди повече от 22 години нашият град и жп - линията от София през Видин и Калафат до Виена беше определена, като Интерсити експресните линии. За съжаление двата милиарда потънаха някъде. Аз приветствам усилията на сегашното ръководство на Българските железници да се изгради скоростно трасе и от София до Видин да се пътува за 1 час и 35 минути. Пожелавам да се пребори с всички тръжни процедури, да премине през всички препятствия, за да могат да се осъществят тези прекрасни идеи, свързани с модернизацията."

Във връзка с навършването на 100 години от завършването на строежа на жп линията Мездра - Видин Държавен архив - Видин подреди и изложбата "100 години железопътен транспорт във Видин".  Тя включва четири табла, на които са показани малка част от съхраняваните документи по темата, както и снимки и пощенски картички, каза началникът на Държавен архив - Видин Светлана Кръстева: 

"В изложбата може да се види откъс от спомените на Георги Добринович, адвокат, народен представител, които е публикувал в книгата си "Моите спомени" 1932 година, може да се види протокол на видинския  Градски общински съвет с решение да се изпрати делегация в МС с искане за направата на жп линия Видин -Мездра... Снимките, предоставени от г-н Рангелов,  отразяват моменти от строителството на линията..."

Първоначално линията Мездра - Видин е предвидена като теснолинейка. Благодарение на усилията на народните представители Георги Добринович и Найчо Цанов, както и на общинското управление и на цялата общественост линията става първостепенна, тоест с нормална ширина. Дълги битки са водени и за това железопътното трасе за Видин да не е отклонение на линията за Лом, каквато идея в един момент е надделявала, разказа Светлана Кръстева:

"През 1894 година има закон за проектирането за построяване на жп мрежата в България, линията до Видин е планирана като теснолинейка... Заради линията през 1896 г. Добринович предизвиква скандал в парламента ...и се хвърля в ръкопашен бой в защита на своята теза... Инцидентът води до закриване на заседанието... Въпросът остава негласуван и впоследствие се приема вариантът линията да бъде Брусарци-Видин, а не през Лом за Видин..."

В крайна сметка след много перипетии, включително временно спиране на започналото през 1908 година строителство заради Балканската война, на 1 юли 1923 година първият локомотив спира във Видин, а негов машинист е цар Борис Трети. 

Във видинския архив се съхраняват и документи, свързани с изграждането на жп гарата във Видин. Светлана Кръстева разказа, че и тук голяма заслуга има видинската общественост: 

"Започналото строителство е преустановено през 1908 година, частта Брусарци-Видин се изгражда на два пъти... За строежа се ползва труд на военнопленници и повиничари...Строежът е завършен през 1929 година."

Програмата за отбелязване на 100-годишнината от завършването на жп линията Мездра - Видин включваше и представянето на юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев "Железният път като вдъхновение".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30