Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласниците от математическата гимназия във Видин получиха своите свидетелства

12
Снимка: Радио Видин

Тържествено бяха връчени свидетелствата за завършено основно образование на седмокласниците от ППМГ "Екзарх Антим I".  Церемонията се състоя в двора на училището, а на част от учениците бяха връчени плакети и медали за постижения в сферата на образованието и спорта. Свидетелствата на учениците връчи техния класен ръководител Росен Ракаджиев:

"Здравейте, драги родители, колеги, мили деца, гости и приятели на моите седмокласници. Много бързо и шарено минаха тези три години. С порасналите вече момичета и момчета учихме заедно, състезавахме се, пътувахме и приключенствахме заедно. Тази година беше особено важна за нашия клас, спечелихме не една или две награди от състезания, в различни сфери на познанието и спорта. Но най-важната ни победа е на Националното външно оценяване. Така ние продължихме традицията на ПМГ "Екзарх Антим I" да е с най-високи резултати в областта. На изпита по БЕЛ нашите ученици постигнаха успех от 72,11 точки при среден резултат за областта 45,91 точки и среден за страната 55,04 точки. По математика нашият резултат е 56,68 точки при среден резултат за областта само 25,59 точки и среден за страната 35,29 точки. По Английски език, изпит, който е по желание, резултатът ни е 97 точки. Успехите, знаете, са плод и на усилията, и на работата на учителите. За нас това са Емил Стоянова по математика и Милена Георгиева по български език и литература." - каза класният ръководител на седми клас Росен Ракаджиев.

Приветствие и поздрав към учениците и всички гости отправи и директорът на учебното заведение Ивайло Милушев:

"...днес е един топъл летен ден, който ще остане паметен за тези деца, тъй като днес те ще получат своето свидетелство за основно образование. Но не това е най-важното, най-важното е, че те са най-добрите деца в област Видин, с най-високи резултати. Разбира се, това се дължи и на усилията на съответните преподаватели. Аз също искам да благодаря на г-жа Георгиева за високия резултат, на г-н Стоянов, на усилията и труда на всички тези деца, както и на подкрепата на родители, тъй като без тази подкрепа резултатите нямаше да са тези, които са в момента.  Още веднъж поздравления и се надявам, че от тук нататък ще продължим заедно към следващите успехи през идващите години."

Началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин Веселка Асенова връчи плакет за "Първенец на област Видин" на Тея Дилова, за отлично представяне на Националното външно оценяване и най-висок постигнат резултат от двата изпита за област Видин и единствената ученичка с максимален брой точки на изпита по математика за областта: 

"Моята награда, която е от Регионалното управление на образованието е за най-добър резултат в област Видин на Тея... Искам да се обърна към нея, защото днес е ден, в който всички се вълнуваме - първо е вълнението на родителите, след това е вълнението на децата, които наистина положиха много труд и усилия. Аз съм постоянно в системата и знам какво им коства да получиш 100 точки, максимален резултат по математика. Поздравления, Тея!... Пожелавам на всички вас, които седите пред мен, да сбъднете мечтите си, да продължите там, където най-много мечтаете и ви пожелавам едно весело лято..." 

Тея постига и най-висок резултат за гимназията на изпита по БЕЛ от външното оценяване. Носител е и на златен медал по математика от състезанието "Европейско кенгуро-2022", част е и от волейболния отбор на гимназията. Директорът Ивайло Милушев я награди и с плакет за отличен успех. Други седмокласници получиха плакети за отлични резултати на Националното външно оценяване и  медали за заслуги в областта на спорта, както и за отличен успех след завършено основно образование. 

Председателят на училищното настоятелство Лили Цанова връчи почетен плакет на преподавателят по математика Емил Стоянов за в знак на признателност за дългогодишната му работа в училището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

С голям тържество Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник.

С голям тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00