Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бреговски деца по стъпките на българските възрожденци в Букурещ (СНИМКИ)

| обновено на 06.07.23 в 13:34
20
Снимка: Радио ВИДИН

"Букурещ - Ерусалим на българското признание." Думите са на Иван Вазов, а с тях започва и книгата "Букурещ отблизо. По пътеките на българските възрожденци... и не само". Неин съавтор е 90-годишният проф. Лука Велчов. Банатски българин, посветил живота и делото си за съхраняване на българската памет и на българската общност в Румъния. Среща с неговата мъдрост бе подаръкът на родолюбеца проф. Иван Гаврилов за деца и учители от бреговското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Благодарение на този жест групата от най-северозападната българска община имаше възможността да види редица сгради и места в румънската столица, в които са живели и творили личности като Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Георги Раковски, Софроний Врачански, братята Евлогий и Христо Георгиеви, братя Солакови и много други български революционери, дарители и възрожденци. 
Със сълзи в очите българската група бе посрещната и от генералния секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния Любомир Николов:

"Ние се радваме много за вашата визита и най-вече, че тя идва от името на и нашия спонсор проф. Иван Гаврилов. Най-важното е, че можем да ви покажем нашите възрожденци къде са работили, къде са живели, творили. Това са Христо Ботев, Левски, Любен Каравелов, Георги Раковски... въобще основните наши революционери и възрожденци. Стараем се да запазим българското име и българския етнос тук. Много е трудно, особено в предишните времена. Нашите ръководители по онова време не са се старали да запазят това. Имало е процес да се асимилира българското в Румъния. Един интересен факт е, че Антон Панов от Сливен е автор на музиката за румънския химн. Той живее тук повече от 30 години. Но тук му казват Антон Панн и твърдят, че той си е румънец. Трябва да се гордеем. В най-старите гробища в Букурещ е криптата на Евлогий и Христо Георгиеви. Те са били най-богатите тук, помагали са на държавата. За довършването на Букурещкия университет са дали 250 000 златни швейцарски франка за онова време. И за тяхната филхармония, която е една от най-красивите сгради в Букурещ, също са дарили 250 000 златни швейцарски франка. Спомням си, че в лявата страна на университета бяха изписани дарителите. Те бяха на първо място. Обаче при ремонти на сградата изчезнаха тези спомени за нашите будители и дарители."



Срещата с реликвите от възрожденската ни история е неповторимо изживяване, сподели основателят на четата "Тимошки хайдути" към патриотичен клуб „Бдинци" Иво Иванов.

"Това е една прекрасна инициатива. Благодарение на един голям родолюбец, голям човек, будителят на новото време - проф. Иван Гаврилов. Този водещ български лекар отделя от личните си средства да реставрира паметници, да подпомага ученици и училища. Дойде на визита в училището в град Брегово и дари тази екскурзия за дечицата. Да посетим българските улици, българската следа в град Букурещ. Стигнах до заключението, че идеалният център на стария Букурещ е построен от българи - от Русе, Свищов, Габрово... Като самите улици са кръстени на тях. Имах щастието да видя с очите си къде е изпил първото си кафе тук Иван Вазов, хотела, в който е бил. Прекрасна инициатива с емоционален заряд, патриотичен, един родолюбив акт от страна на професора. Радвам се, че децата успяха не само да четат за това, а да го видят на живо. Надявам се това да стане традиция и за в бъдеще, защото има какво да се научи. Историята е за това - да се пази, да се изучава и да се препредава точно на младите. Защо на младите? Защото те са нашите нешлифовани диамантчета. От нашия труд - на възрастните, ще зависи техният блясък в бъдеще. А защо трябва да блестят като българи? От техния блясък ще зависят нашите старини, нашето българско самочувствие и ще знаем, че сме оставили наистина поколение българи, което ще предаде по-нататък идеята, която носим от нашите предци."



"Разгледахме с голям интерес местата в румънската столица, съхранили духа на Българското Възраждане, но и с малко болка и тъга, заради липсата на интерес от страна на нашата държава да стопанисва тази жива памет за българската история, обясни Илияна Кръстева, директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово.

"Успяхме да се срещнем с проф. Лука Велчов и да видим един наистина изконен български дух, който рядко вече може да бъде срещнат. Той е банатски българин. Човек на 90 години, но много сърцат, изглежда чудесно за възрастта си, великодушен, мил, приятен и мек човек. През улиците, по които минахме, той ни разчете табелките, че това е ул. "Габровска", ул. "На липите", "тази къща е построена от двама габровци", "този хотел е строен български търговци за гости от България"... Той много се гордее с това, че по малките тесни и сенчести калдаръмени улици са вървели и Левски, и Ботев, и Каравелов... В такава ситуация чувстваш, че си част от историята, чевстваш се по-особено, по-различно. Самият професор "живее" още в онова време и с онези емоции. Разказа ни за балканските войни, за капитулациите ни, за смъртта на Стефан Стамболов и за отрязаните му ръце. Че е станал на 25 години народен представител и е отдал целия си политически живот в името на България. За връзките му с румънския крал Карол и за това, че румънският крал се е разочаровал от българите именно заради смъртта на Стефан Стамболов. Разказа ни за това как Петър Богдан Бакшич е написал история на българите много преди Паисий, но нямаме никакъв негов портрет. Той обаче е успял да намери негов портрет, който сега е в един от кабинетите на Сдружението. Подари на всички ни по една книжка, която се казва "Букурещ отблизо. По пътеките на българските възрожденци... и не само". Това е история, която не всеки български ученик може да разбере, тъй като в часовете по история се прескачат много дати, много личности. Но ако човек има достатъчно време, би слушал с часове този мъдрец."



Децата от бреговското училище ще задълбочат знанията си за букурещката част от историята на Българското Възраждане, допълни Илияна Кръстева.

"Смятам да направя един малък кръжок или нещо подобно, където да прочета, защото повечето деца не успяха да видят професора. Ще им разкажа, ще ги накарам да рисуват и да пишат. В училищния вестник ще публикуваме. Букурещ е пълен с много българска история, но видяхме много заличени вече спомени, преиначени думи, преиначени улици, но духът, който излъчва този град, е уникален."

Уморителното пътуване не сломи настроението на децата, не сломи и вярата, че стъпките им по пътеките на български възрожденци ще посеят в тях незаличим патриотичен спомен. 

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05