"Много хора си мислят, че заменяйки захарта с изкуствените подсладители, те са открили панацеята и ще започнат да свалят килограми, реалността обаче е малко по-различна. Доста сериозни меицински проучвания сочат, че хората, които консумират изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесна маса и това е парадокс. Какво се случва? ..Някои проучвания водят до извода, че замяната на например напитки със захар с диетичните им версии би помогнало за намаляване на риска от затлъстяване. Но това не е универсално решение. Когато става въпрос и за риска от заболявания, картината става още по-неясна.."
Резултатите от проведени изследвания показват, че всекидневната консумация на храни и напитки, съдържащи изкуствени подсладители, създава 35% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром и 67% по-висок риск от диабет тип 2. Изследване, публикувано в Inflammatory Bowel Diseases сочи, че изкуствените подсладители и най-вече сукралозата, увеличават броя на протеобактериите и провокират възпалителни заболявания на червата.
Д-р Господинова препоръчва да сме внимателни по отношение на подсладителите, особено ако подхождаме с идеята за намаляване на теглото.
"Трябва да сме много добре запознати и да четем етикета на храните, да бъдем внимателни и да не подхождаме към подсладителите като към панацея... Напълно в наши ръце е да бъдем отговорни към собственото си здраве."
Радостина Костова от Видин е диабетик повече от 15 години. Разказва, че предпочита да не ползва подсладители както за себе си, така и за децата си.
"Тъй като трябва да избягвам сладкото, се опитах в началото да ползвам, но видях, че се отразяват зле на здравето ми. Например шоколадът за диабетици се отразява много по-зле, отколкото такъв със захар. Оттогава предпочитам да слагам в нещата, които аз приготвям, по малко мед или захар, но по малко. Другата алтернатива е стевия. Напоследък има един подсладител, който поне на мен ми понася относително добре. Но тези, които са в тъй наречените диабетични стоки, от рода на аспартам и тези, които преди по-генерално наричаха захарин, тях не ги използвам, защото лично на мен се отразяват определено зле. Лекар ми беше обяснявал преди доста време, че това, че няма захар, се компенсира с по-наситени мазнини в съответния продукт, което пък е много вредно за здравето също така. И те са изкуствени. Съдейки по собствения си опит, не използвам изкуствени подсладители, не бих ги давала и на децата си и вкъщи, когато мога, предпочитам да използвам наистина ограничено количество захар или мед, но не и тях"- каза за Радио ВИДИН Радостина Костова.
Въпреки сериозните рискове за здравето, които изкуствените подсладители крият, те се съдържат в редица хранителни и нехранителни продукти. Такива са пастите за зъби, водата за уста, сиропът за кашлица, други лекарства в сиропни форми, дъвки, витамини за дъвчене, алкохолни напитки, салатни дресинги, замразени десерти, бонбони, сладолед, печива, кисело мляко, зърнени закуски, диетични напитки, снаксове, преработени меса и други.
Целия разговор с д-р Господинова може да чуете в звуковия файл.
И тази година шарката по дребните преживни животни не подмина стадата у нас. До момента в България има 106 огнища в няколко области - основно в Южна България, с близо 11 000 засегнати животни. В края на юли от Агенцията по храните бе предприета информационна кампания за населението. Какво представлява заболяването, как да бъдат разпознати..
Днес отбелязваме Международния ден на светофара. Устройствата за светлинна сигнализация служат повече от век и половина, за да регулират движението по натоварените кръстовища в целия свят. И макар на много места те да са замествани от кръгови кръстовища, техническите средства все още са актуални и се използват успешно за повишаване на пътната..
Основен проблем във видинското село Медовница е интензивният и неконтролиран трафик на тежкотоварни камиони и леки автомобили, които преминават с превишена скорост през населеното място. Ограничението от 40 км/ч масово се нарушава, а пътят, за който става въпрос, е част от международното трасе Е79, което пресича населеното място...
Децата от студио "Нана Арт" във Видин проведоха летния си пленер в сливенското село Жеравна. Общо 16 ученици посетиха архитектурния резерват, в който съхранените възрожденски къщи и каменни улички са предпоставка за творческо вдъхновение и въображение, казва Надежда Иванова, преподавател по изобразително изкуство: "Два дни рисуваха децата...
Петя Петрова- Павлова, учител по математика в ОУ „Кирил и Методий“ в монтанското село Замфир се класира на първо място в Националното учителско състезание „AI в образованието“, организирано от Департамента за информация квалификация и продължаващо образование - Варна към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Тя участва в..
Нездравословният начин на живот е основната причина все повече млади хора да страдат от коронарна болест на сърцето . Намалява възрастта и на пациентите с коронарен байпас. Тревожните данни оповести кардиологът от Университетската болница "Света Екатерина“ в София д-р Ивайло Ценков . "Все повече млади хора, като казвам млади, това са хора..
Световната седмица на кърменето се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година темата на инициативата е "Кърменето като приоритет: Да изградим устойчива и подкрепяща среда“. По този повод ще бъдат организирани събития в различни градове на страната. Ще бъдат показани някои от слабостите, както и добрите практики по отношение на кърменето. Това обясни..