Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Генов: Всички призиви за мир трябва да бъдат насочени към Путин, а не към Зеленски

Снимка: Асен Генов, личен архив

Каква трябва да е позицията на България за войната в Украйна? Темата дискутирахме в "Посоките на делника" с Асен Генов, журналист, анализатор, автор и водещ на предаването "Контракоментар".


Защо визитата на президента Володимир Зеленски у нас предизвика толкова продължителни и полярни реакции?


"Президентът на Украйна Зеленски се утвърди като лидер от 21-ви век. Това е човек, който отправя посланията си към своите съграждани, а и към армията си, с един смартфон. Но успоредно с това, е държавен лидер, който говори разбираемо и достъпно на хората и в този смисъл контрастът сякаш беше най-видим в България. Ако другаде той беше посрещан с почести като държавен глава на Украйна, то у нас, за съжаление, именно в разговора му с неговия буквално колега - президентът на България Румен Радев, се видя най-ярко контрастът между двата подхода в политиката. Ние олицетворяваме през държавния ни глава лошото и това, което е останало назад в миналото. Идването му тук е знаково и даде съвсем друго разбиране на войната в Украйна. Най-малкото през логическия сблъсък между двамата. Нашият президент се опитваше да говори на своята аудитория, на своите избиратели, на електората на "Възраждане" и БСП и се опитваше да отправи послание към Москва. Това беше клетва за вярност към русофилския електорат у нас, към проруско настроените политици и избиратели и в пълна степен клетва за вярност към Москва. Защо това е така? Защото всички призиви за мир, насочени към президента Зеленски, са с грешен адресат. Всички призиви за мир трябва да бъдат насочени към Кремъл, към Москва и към Владимир Путин. Защото Русия започна войната, Русия нападна Украйна, Русия осъществява геноцид над украинския народ, Русия е тази, заради която по публични данни 200 000 деца са изчезнали и не се знае къде са. Призивите за мир, цялата тази риторика, която Радев налага в България, произтичащите от това шествия за мир с по 10-15 души, трябва да бъдат насочени именно към Москва. Мирът е възможен само и единствено, ако Русия спре да воюва, ако Русия спре да напада Украйна, ако Русия спре да се опитва да завладява територии от Украйна. Като казвам Русия, го използвам като синоним на Путин. Т.е. Радев сбърка адресата. Той със Зеленски трябваше да говори за това как можем да помогнем на жертвата да се защити, как можем да помогнем на храбрия украински народ и армия да пазят и нашата сигурност, а не да се упражнява по риторика "предпочитам да слушам за мир, а не за победа". Това е може би най-яркият контраст, който открои Зеленски и визитата му в България", коментира Асен Генов.


У нас поддръжниците на войната на Русия в Украйна, всъщност са "путинофили", а не "русофили", смята още Генов.


"Цялата тази доктрина се осмисля през личността на Путин. На практика това е цялата тази агресивна политическа риторика, насочена срещу света, в който живеем, срещу свободния свят, срещу демократичния свят, срещу Западния свят. Путин, Кремъл и Русия смятат, че този Запад, към който и ние принадлежим (да не забравяме, че ние сме първата западна точка за Русия в Европа), трябва да бъде унищожен, според тяхната риторика той е зареден с всички негативни качества и характеристики, които руската пропаганда му придава. Той е този, от който те трябва да пазят някакви свои "изконни, панславянски, панхристиянски, пан не знам какви си...", а всъщност великоруски идеи."


Често чуваме твърдението, че давайки оръжие на Украйна, подклаждаме войната, че това не води до мир, а единствено обслужваме чужди интереси.


"Това е част от този разказ за случващото се в Украйна от гледна точка на Кремъл. Уви, у нас и Нинова, и всички около Костадин Костадинов, а и цялото президентско воинство използват тази конструкция: "Ние трябва да говорим за мир, трябва да спрем да помагаме на Украйна, защото по този начин продължаваме конфликта". Не, по този начин ние помагаме на украинския народ в защита на неговото право да бъде съставен от свободни, автономни индивиди, които решават сами за себе си и сами собствената си съдба. Всъщност, в момента войната от гледна точка на Украйна е война за оцеляване. Заради това президентът Зеленски каза на президента Радев, че "Путин няма да спре докато не ни унищожи". Унищожаването на украинския народ, украинската държавност, украинската култура, украинската същност е част от стратегическата цел на Русия и те са го изразявали това нещо не веднъж както в интервюта, така и в писмени стратегически документи на войната. Това е същността в едно изречение - Украйна се бие за свободата си и за правото си на съществуване, тя се защитава и предпазва от един агресор, който иска със средствата на войната, незаконна война, да получи повече територия на цената на това да унищожи всичко, което съществува на тази територия като култура, като народ, като държавност. Ние, всъщност, по този начин помагаме за мира, помагаме за този мир, който се установи в Европа след края на Втората световна война."


Чуват се и мнения, че украинците сами са си виновни, че правителството им е марионетно, "помните ли избитите в Донбас, запалените българи в Одеса"...?


"Твърдението за запалени българи в Одеса е тотална лъжа и спекулация. Няма такова нещо. Нееднократно различни организации, различни медии в условията на проверка на фактите доказаха, че това е абсолютен пропаганден трик. По отношение на Донбас - да четат повече хората преди да говорят и преди да изразяват политически позиции. Има доклади, ако щете и на ООН, в тази връзка. Да, жертви има и от двете страни, но огромният процент от жертвите са от украинска страна в резултат на насилието на Русия. В докладите на ООН се казва именно за "свръх употреба на сила от страна на руските части". Второ, в Одеса беше доказано, че проруските части на репресивните органи са тези, които със своето престъпно бездействие допуснаха създаването на тази конфликтна точка, на сблъсък между проруски настроените тогава граждани и проукраински настроени футболни агитки и се стигна до тази трагедия. Но тя се разследва, както всички останали съмнения за възможни престъпления от украинска страна, но не виждаме разследвания от страна на Русия - какво се случва там. Виждаме тотално отрицание. За съжаление, дори на ниво медиен регулатор, у нас намира почва отрицание за това, че Буча не било истина. Това, което видяхме с очите си, това, което на място и следователи, и военни, и журналисти видяха. Това според някои хора у нас е невярно твърдение, а всъщност Русия наистина осъществява геноцид в Украйна."


Българското общество предимно русофилско ли е?


"Не бих искал да обобщя какви са политическите нагласи на българското общество. Но ако съдим примерно по резултатите от парламентарните избори, виждаме, че при една сравнително добра избирателна активност, малко под средната за Европа, имаме в парламента много сериозно представителство на партии, които са проевропейски настроени. Махам единствено БСП и "Възраждане". Всички останали партии, при всички възможни критики към тях или помежду им, са проевропейски партии. В този смисъл, ако разграничим европейската ориентация, проевропейските настроения сред политически активните български граждани от тези, които подкрепят проруска позиция, свързана именно с антагонизма, противопоставянето на Европа, евразийската концепция на Русия, сигурен съм, че точно тази група политическа русофилия ще бъде нищожно малка, силно маргинална обществена група. Сигурен съм, има дори хора, които изпитват по-горещи симпатии към Русия, но са твърдо убедени в европейската ориентация и бъдеще на България. Спекулира се с това нещо, именно защото тези две партии - БСП и "Възраждане", се заиграват с едно специфично настроение в избирателите. Те искат да вкарат именно антиевропейската тема в обществения разговор, но за щастие не им се получава."


За срещата на НАТО във Вилнюс се твърди от организаторите на "Похода за мир", че ще бъде поискано от България да изпрати жива сила в Украйна.


"Всички, които участваме в информационния поток в България, трябва да сме отговорни. Това са пълни глупости! Как да коментирам по друг начин една откровена лъжа, която е тотална глупост от гледна точка на тези, които я възприемат. От гледна точка, на тези, които разпространяват такива лъжи, те са просто големи лъжци. Във Вилнюс това, което е важно да се каже и да се подчертае, е, че всъщност сега е годишнина от клането в Сребреница. Това е една от големите трагедии, но и един сериозен пропуск на демократичния свят, на демократичните държави. Индикации какво ще се случи е имало тогава, но те с начина, по който реагират тогава, допускат това да се случи. Сега, в руската война срещу Украйна, ние имаме Буча. Буча е също изключително красноречиво зверство, извършено от руската армия. В този смисъл, на срещата във Вилнюс просто ще видим отново препотвърдена решителността на Запада, на свободния свят, на демократичния свят да подкрепя Украйна в нейната борба за свобода, независимост и оцеляване в крайна сметка."


Трудно е да се прогнозира кога ще свърши войната в Украйна, но е по-важно как ще свърши, добави Асен Генов:


"Ще подчертая отново необходимостта да наричаме нещата с правилните им имена и оттам да водим разговора към правилните заключения, а именно: Украйна е нападната от Русия, Украйна е жертва на агресор, който иска да я унищожи и погълне, помагането на жертвата в никакъв случай не е удължаване на конфликта. Помагането на жертвата, даването на възможност да се защити, всъщност е най-прекият път към прекратяване на този конфликт. Хипотетично си представете какво би станало, ако Русия овладява нови и нови територии с цялата съпротива на населението. Дали като цивилизован свят бихме искали да видим нещо такова в 21-ви век? Смятам, че войната рано или късно ще завърши благоприятно за Украйна. Най-благоприятно означава с победа на Украйна. Победа на Украйна означава оттегляне на руските части до международно признатите граници на Украйна, такива каквито бяха преди анексията на Крим."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00