Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Увеличиха цената на такситата във Видин

Снимка: Генади Цоков

Цената на таксиметровата услуга във Видин е увеличена с 1 лев. Придвижването с такси от точка до точка в града вече е 4 лв. Цената може да е и по-висока в зависимост от курса. Според таксиметрови шофьори, увеличението на услугата дори е закъсняло на фона на инфлацията в страната и покачените разходи за поддръжка на автомобилите: 

"Нормално да поскъпне, отдавна трябваше. Караме на 4 лева сега, аз мога да ти искам 10 лв. Ти ще кажеш - чакай, стой, на какво основание ми искаш 10 лв., в магазина то има цена... Цените са вдигнати. Миналата седмица ни викнаха всички в офиса, за да ни дадат новите ценоразписи. Цената е увеличена от 3 лв. на 4 лв. точка, нали стандартната точка говориме. Примерно да кажем, стандартната точка в посока излизане към Дунавци се води до ТИХА. И от ТИХА преди като се качат деца, да каже до гарата, до "Кокиче" е 3 лв. До "Куклите" става 3,5 лв. и като идем до общежитието на Английската става 4 лв. Сега това всичкото е с 1 лв. разлика... От 3, 4 години ние возиме без пари. Увеличаваме с 1 лв. До днеска без пари сме возили. Предишната смяна на маслото беше 45 лв., преди месец съм го сменил - 86 лв. Минимално сме доволни..."

Според повечето видинчани увеличението на таксиметровата услуга не е обосновано. Въпреки покачването казват, че когато се налага ще ползват такси: 

"Падат цените на горивата, на газта, а те вдигат. На какво основание вдигат. Айде по-рано газта беше вдигната, много работят на загуба, всички в България работиме на загуба, а иначе никой не затваря да каже - не мога да издържам... Скъпо е, как да не е скъпо. Това не е София, не е Париж, не е Мюнхен. Тук 20 метра е от най-далечната точка пеша... Ако трябва да идем нощно време до болница, какво да направим, ти си принуден... Разбрах, че са се покачили с 1 лв. Това не е много хубаво особено за тези, които ползват таксито... Не е нормално увеличението, но когато се нуждае човек ползва такси, естествено, а се ползва масово такси, като гледам. За услугата е добре, защото идват веднага. Не е да чакаш с часове или нещо друго, идват веднага и обслужват хората... Като цяло услугата е добра, добре се справят, но мисля, че това увеличение за Видин не е необходимо и ще бъде твърде скъпо. Дори на мен и до сега ми беше висока цена, оттук натам няма да ползвам." 

През последните години това е второто увеличение на таксиметровата услуга във Видин. 


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00