Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посвещавам наградата на моя син

Сценаристът на "Уроците на Блага", Симеон Венциславов: "Голямо признание за нашия труд"

5
Снимка: Личен архив на Симеон Венциславов

Преди година разговарях с родения в Бяла Слатина автор Симеон Венциславов относно неговия сценарий в поредния филм на Стефан Командарев, тогава носещ работното заглавие - "Ало". Историята в лентата се оказва логическо продължение на последните му два филма- "Посоки" (2017) и "В кръг" (2019), на които отново беше сценарист Симеон Венциславов. Година по-късно Българо-германският филм "Уроците на Блага", както е наречен сега, спечели голямата награда "Кристален глобус" на фестивала Карлови Вари в Чехия - едно от най-престижните културни събития в Европа. 

Актрисата в главната роля във филма, Ели Скорчева, която се завръща в киното след близо 30-годишна пауза, получи наградата за най-добра женска роля. Продукцията се конкурираше с още десет филма от страни като Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия. Филмът получи признанието и на независимото жури. Коментар на Симеон Венциславов:

"Филмът беше завършен няколко месеца по-рано и не успяхме да направим премиери на всички фестивали, в които искахме да участваме. Но, кагото получиш покана от Карлови Вари няма как да не участваш... Нямахме в началото никакви очаквания. След премиерата на филма, която мина много добре, с десет минути аплодисменти, се вдига настроението и има някакви очаквания... Във водещите издания за кино имаше много положителни рецензии за филма и за играта на Ели Скорчева, и бяхме обнадеждени, че поне тя ще бъде наградена... Аз се зарадвах много за нейната награда, но после дойде и наградата за филма и бяхме много развълнувани... Лично аз посвещавам наградата на моя син, който се роди преди две години и няколко месеца и се надявам за в бъдеще да оцени това, което съм правил...".

Във филма "Уроците на Блага" авторите разкриват икономическата и моралната кризи, настъпили в съвременната ни история като общество. Във филма участват едни от най-добрите български актьори - Асен Блатечки, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев, Герасим Георгиев - Геро и проф. Ивайло Христов. Главната роля е поверена на звездата на българското кино от 80-те, Ели Скорчева. След повече от две десетилетия отсъствие от киното актрисата, позната ни от филмите "Адаптация", "Дом за нашите деца" и "Търновската царица", тя влезе в образа на 70-годишната пенсионирана учителка Блага, която губи спестяванията си след телефонна измама. Екипът на филма успява да се срещне и с истински ало измамници сред редица перипетии, за да е достоверен сценарият.

За първи път "Уроците на Блага" ще бъде показан на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна, а официалната премиера е през ноември на Киномания. 

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55