Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стягат фолклорен празник в Бели извор

Снимка: Община Враца

Тридневен фолклорен празник подготвят във врачанското село Бели извор. Дванадесетото издание на фестивала "Бели нощи" се организира от кметството и местното читалище. Празникът започва днес на централния площад и ще продължи до 22 юли. Всеки ден от 20:00 часа гостите ще могат да се насладят на множество музикални прояви, обясни за Радио ВИДИН Ива Григорова от Народно читалище "Бъдеще - 1926":

"Първата вечер е ансамбъл "Пирин". Втората вечер е оркестър "Славяни". Третата вечер по-интересното е, че ще са самодейни колективи. Нашите самодейци към читалището ще се включат, състави от кв. "Бистрец" във Враца, от Малорад, от Търнава, от град Криводол - една група за модерни танци. Програмата продължава три дена, веселие до среднощ... Тази година го изместихме малко по-рано, иначе преди Богородица го правихме празника... Самото събитие ще е на сцената пред кметството, озвучаването е професионално. Очакваме гостите, четвъртък започваме веселбата. И при нас е много горещо, но въпреки всичко трябва да се случват нещата. Хора си се вият до късно през нощта, до когато има хора по площада да играят, диджеят свири."

По време на празника официално ще бъде открит и надпис с името на селото. 

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00