Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възстановиха обществени чешми в Белоградчик

2
Снимка: Фейсбук Белоградчик на гражданите

Възстановиха няколко емблематични чешми в Белоградчик. Инициативата е на Иван Трифонов и председателя на Общинския съвет Боян Минков. Възстановяването на чешмите е само една от задачите от списъка с "народополезни дейности" на Иван Трифонов, който отбеляза, че всичко, което прави е от любов към града. 


"Решихме да възстановим чешмите, които са в града, направени от нашите предци и са забравени, запустяли, счупени. По този случай оправихме първата чешма - "Лето 1850". Посветена е на тези, които са загинали в Белоградчишкото въстание, на 7-те човека, които са ръководители на въстанието и са от Белоградчик. Срещу съда се намира, значи това са две фонтанки отстрани, които са с кранчето, нали водата е ресурс вече... Освен това имаме и чешма, на която можеш да си напълниш бутилката с вода... Но това не ни стигна и се заехме с друга една чешма, която е точно в центъра, пак по пътя на туристите и на всички наши съграждани. Това е чешмата "под върбата"... И ние я възстановихме и сега е много приятно в жегата да минеш оттам да врътнеш кранчето, да пиеш вода, да си налееш вода... Другата е при джамията, ще бъде само една чешма да си наточиш вода преди да тръгнеш нагоре към "Калето"... Чувството е велико, като го направя това нещо и си казвам - този град е мой. Много искам да вменя на моито съграждани да каже всеки - този град е мой. Нищо не ни пречи да сме като европейците - да не храчим, да не плюем, да не хвърляме боклуци, да ни е чисто."

В Белоградчик има много обществени чешми, но за жалост голяма част от тях не се функционирали, обясни Боян Минков. А за да бъдат възстановени, съдейства и местното ВиК дружество, допълни още той.

"Една от задачите, които трябваше да решаваме, е това да направим така, че да тръгне водата в множеството чешми в Белоградчик, които ги има, но отдавна от тях не тече вода, не знам по каква причина. Ние в момента реализираме това нещо, именно - да потече вода. Вече няколко чешми възстановихме и още много други инициативи имаме... Установихме при тези чешми, примерно водомерът го няма, поставихме водомер. Ремонтирахме част от тръбите и закупихме самите фонтанки... Няколко крана, няколко тръби, водомер, почистване, това е навсякъде, едно и също правим. И тук искам да изкажа благодарност и на Велин Гайдаров, който е директор на местното ВиК, който ни сътрудничи и своевременно изпраща свои служители, които помагат с каквото е необходимо, без него не бихме могли да се справим. Тези чешми са обществени и наистина непрекъснато се използват от гражданите. Просто хората бяха свикнали, че няма вода и не обръщаха внимание. А те са много красиви, те са построени 50-те години на миналия век и са своебразни паметници на културата самите чешми... "

Междувременно от чешмата до джамията отново тече вода, предстои възстановяването на още няколко в града. 

Галерия

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00