Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви рискове крие къпането в река Дунав

4
Снимка: Виктория Топалска

Лятото всеки търси прохлада от жегите. Видинчани често намират спасение от горещините във водите на Дунав. И макар и тази година да има издадена забрана за къпане в реката, това не спира ентусиастите. 

Видинчани разказаха, че досега не са имали проблеми с чистотата на водата. Според тях обаче основният проблем е липсата на условия на градския плаж при "Баба Вида" - душове, чадъри и спасител.

"Хубава е водата, не е лоша водата. Според мен трябва да се осигури душове, тук да сложат чадърите - то лятото мина вече... Някой път водата е мръсна много, някой път е по-чиста, но горе-долу е добра... Редовни сме тук, свикнали сме и идваме. Сега не знам колко е замърсена и дали изследват, но от години идваме тук и не сме заболели още. Не сме имали проблеми. Но едно време имаше и спасители тука. Тия душове обикновено ги слагат тук, когато тръгнат онези с лодките - ТИД-а. Ако има едни душове, когато излезе човек да се изплакне малко, ще е много по-добре", казаха видинчани. 

Оказва се, че това, което на едни пречи, прави за други плажът още по-привлекателен. Група туристи от Германия и Чехия разказаха, че плажът им харесва, именно защото е по-спокойно и диво. 

"Току-що пристигнахме. Пътувахме цялата нощ. Когато минахме границата и стигнахме до Видин, видяхме в Гугъл, на карта, че тук има хубав плаж и решихме да се освежим. Харесва ми, защото е много спокойно и е приятно да се къпеш в Дунав - бях изненадан, че водата е с доста добро качество", каза Волфганг от Германия. 

Радек, който е от Чехия, също харесва градския плаж при "Баба Вида":

"Мисля, че е доста чисто. Водата е извлякла малко боклуци, но така е навсякъде. На мен не ми липсва това, че няма плажни чадъри. Мисля, че плажът е перфектен с тези естествени условия. Може би ние просто предпочитаме такива по-диви условия пред местата, които изглеждат сякаш са от каталог на някой хотел и са изгубили своята идентичност. Ако и тук стане като на всяко друго място, като от някой каталог, този плаж ще загуби своята уникалност. Така че плажът ми харесва както е сега." 

Директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин д-р Венцислав Владински обясни, че всяка година се взимат проби от водата и те трайно показват отклонения на качеството от безопасните норми. Проби се взимат от две места - плажа при "Баба Вида" и в района на комплекс "120 апартамента", допълни той. 

"От изследванията, които колегите проведоха от РЗИ - Видин е видно, че водите са с много лоши качества по изследваните параметри. Най-вече - ешерихия коли и чревните ентерококи. Като завишението е минимум два пъти - два пъти по-голямо от допустимите норми. Всяка година се вземат проби - когато стане въпрос за плажния сезон, за къпалния сезон. И пробите, за съжаление, не се променят съществено - тоест винаги си излизат положителните проби, които са над нормата, два-три пъти над нормата", каза д-р Владински. 

Рисковете от здравна гледна точка са свързани с разпространението на чревни заболявания, с типичната им клинична картина - диария, повръщане, температура. Особено уязвими са малките деца и възрастните хора, посочи директорът на здравната инспекция. 

Освен от чревни неразположения, къпането в река Дунав е свързано и с още по-сериозни рискове. Всяка година статистиката отчита случаи на удавяния в реката. За съжаление, основно жертвите са деца и младежи. Според дългогодишния спасител Иван Цолов, най-честата причина за инциденти е подценяване на реката и надценяване на собствените възможности. Дъното на река Дунав крие много опасности - остри камъни, клони, плитчини, ями. За неопитния плувец риск са и силните течения. А най-добрата превенция срещу опасностите във всеки един водоем е умението да плуваш добре, каза Иван Цолов. 

"Като дългогодишен спасител - над 13 години съм бил спасител, мога да кажа, че специално в случая с река Дунав основните проблеми, освен че няма спасител, най-големите проблеми са свързани с дъното на реката. За разлика от морето, където дъното всяка сутрин е обозначено от спасителите, обозначено с шамандури, мъртвите течения се обозначават, има флагове за вълнения, в Дунава няма никакви предупредителни знаци освен: "Къпането забранено". В повечето случаи младите, децата, така да кажем, подхождат пренебрежително. По наше време не беше така - ние израснахме на Дунава и като че ли имахме по-ясна представа за ситуацията. Може би, защото познавахме дъното, познавахме се един друг, не си надценявахме възможностите... Много е важно как се влиза във водата. Не можеш да скочиш на място, например, където не познаваш дъното", обясни Иван Цолов. 

Табелите, забраняващи къпането не спират хората да влизат в река Дунав. Не ги спират и забраните на здравните власти. Затова трябва да се предприемат стъпки за осигуряване на поне един охраняем плаж във Видин, смята Иван Цолов. А съветът му за тези, които въпреки рисковете са решили да се разхладят в реката е: подхождайте внимателно при влизането, оглеждайте се за опасности като камъни, ями и други неравности и не скачайте на места, където не познавате дъното. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39