Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Кула продължава отстраняването на щетите от бурята

Частично бедствено положение е обявено в Арчар

Снимка: Радио ВИДИН

Частично бедствено положение е обявено на територията на видинското село Арчар заради усложнената метеорологична обстановка след силната буря в съботната нощ. В селото все още няма ток, съобщи за Радио Видин кметът Веселина Данаилова: 

"Все още нямаме електрозахранване, паднали дървета бяха отстранени, днес комисия ще опише щетите по домовете на хората. Снощи работиха до много късно, сега ги чакаме покрай реката има големи дървета, които трябва да бъдат изчистени и се надявам днешния ден да бъде възстановено електрозахранването. Ще останат няколко улици, където има много паднали стълбове и скъсани жици, те ще останат без ток и днес. Справяме се, от Общината от Димово, имаме доброволно формирование, дойдоха момчетата във вчерашния ден, оказаха ни помощ, днес също ги чакам да дойдат, справихме се със щетите, днешния ден само ще се извозват клоните и дърветата, които вчера са изчистени от улиците".

Продължава възстановяването на щетите, причинени от бурята в съботната нощ на територията на община Кула. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблемите. По думите на кмета Владимир Владимиров, ще се нужни дни, за да се нормализира ситуацията. 

"Ток има, не в целия град, един квартал е останал без ток, един трафопост, там не е възстановено електрозахранването- района над училището. Имам уверението, че до късния следобед ще има ток. Водата още вчера е пусната. Водоснабването в целия град, и Общината се захранва точно от този трафопост, като няма ток, е блокирана, нищо не може да се прави.  Вчера на заседание Кризисният щаб реши да не се обявява бедствено положение, но с обобщен доклад излезе Общината да бъде подпомогнато населението финансово при възможност за нанесените щети. Тепърва започват хората да идват да търсят начин, по който да бъдат подпомогнати, в крачка ще се реши това нещо...   

Пътищата в региона вече са проходими, допълни Владимир Владимиров, а възстановителните дейности продължават и днес.


Вижте още

В Кошава се оплакват от липса на контрол при улова на риба в Дунав

Жители на видинското село Кошава твърдят, че няма контрол при улова на риба в река Дунав. Въпреки забраните, продължава неконтролираният улов, а заради замърсяването на реката, количеството и видовото ѝ разнообразие драстично е намаляло. Дни преди Никулден, Левчо Кирилов , с 12 години стаж в Риболовната база във Видин, се опасява, че рибата в..

публикувано на 02.12.23 в 17:00

Представиха възможностите за еврофинансиране във Враца

Представиха възможностите за европейско финансиране на информационно събитие, организирано от Областния информационен център във Враца. Освен срещите по общини,  екипът на центъра се срещна с бизнеса по предприятия, земеделски производители на място в стопанствата и представители на образованието. Най-голям интерес на форума предизвикаха:..

публикувано на 02.12.23 в 16:15

В Лом елхата светва на 5 декември

Светлините на коледната елха в Лом ще блеснат на 5 декември.   С песни и танци ще бъде дадено началото на най-светлите рождественски и новогодишни празници. Началото е от 17:30 часа в коледното градче на площад "Свобода“ пред НЧ „Постоянство 1856“.  Обичани коледни песни ще изпълни певицата Милена Иванова . Тя е от Лом и е вокален педагог...

публикувано на 02.12.23 в 15:05

Фолклорен ансамбъл ”Мездра” обяви празничната си програма

Фолклорен ансамбъл ”Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов обяви своята богата празнична програма. В нея са включени няколко престижни участия. Тя стартира на 01.12.2023 със самостоятелен концерт по повод 9 години от основаването на военно формирование 54990 – Враца в ДНА . 19.12.2023 -Коледен концерт в град Враца от 18:30 ч...

публикувано на 02.12.23 в 14:45

Конкурс за коледна украса обявиха във Враца

Община Враца организира за трета поредна година конкурс за най–стилна и оригинална коледна украса , съобщиха от местната управа. В него могат да се включат граждани, представители на бизнеса, организации, институции и всички, които чрез своите празнични декорации на витрини, фасади на сгради и други, допринасят за коледното настроение в града...

публикувано на 02.12.23 в 14:05

В къща музей "Иван Вазов" в Берковица ще бъде представена изложба

Изложбата "Поздравъ от Берковица" ще бъде подредена в къща музей "Иван Вазов" в Берковица. На изложбата, която се организира по повод 146 години от Освобождението на Берковица от турско робство, ще бъдат показани стари пощенски картички с изображения от града, обясни Калинка Петрова, уредник в къща-музей "Иван Вазов".  "Изложбата се състои от 150..

публикувано на 02.12.23 в 12:00
чешма

Село Долно Церовене продължава да е без вода

Жителите на монтанското село Долно Церовене продължават да са без вода . Въпреки че от ВиК дружеството са им обещали проблемът да бъде решен още в сряда, после в четвъртък, сега се оказало, че водата ще им бъде пусната евентуално в понеделник. За това сигнализира в радио ВИДИН Емилия Борисова : "От събота нямаме вода, днес все още. Вече нямаме..

публикувано на 02.12.23 в 10:10