Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в Кула

7
Снимка: Радио Видин


Частично бедствено положение обявиха в община Кула. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб и влиза в сила от този следобед. След бурята през почивните дни в града има множество щети по обществени сгради и домакинства, няма пострадали хора, обясни за Радио ВИДИН кметът Владимир Владимиров:

"На Общинския кризисен щаб беше взето първоначално решение да не бъде обявявано частично бедствено положение за град Кула, но все още не бяха преценени, не бяха видени всички щети, а днес, след като тръгнаха на места екипи, на място да погледнат щети, които не бяхме видели първоначално вчера. Сега се проведе, буквално 14:00 часа беше началото на второ заседание на Кризисния щаб и се взе решение да бъде обявено такова, защото в землището на Кула градушката е нанесла много сериозни поражения, да не кажа, че до 100% селскостопанската продукция е унищожена и всичкото това вече в съвкупност, се взе решение да се издаде заповед...  На читалището единият от ъглите на покрива има паднало дърво. Туристическия дом също, една част от покрива, керемидите просто ги няма, отлетели са нанякъде. Панаира, където се провежда покривната конструкция е пострадала. А най-вероятно има и на други места. Общинската инфраструктура- тя е застрахована, общината ще получи от застрахователи някакви компенсации... Общината има 1800 сгради, 1200 домакинства, доколкото си спомням, но няма сграда, няма двор, няма домакинство, което да не е пострадало по един или друг начин".

Хората в Кула вече втори ден чистят и отстраняват пораженията нанесени върху своите имоти. Споделят, че такава буря до сега не са виждали през живота си:

"Аз съм на 70 години, до този момент не съм преживявала такова нещо. Град колкото яйца, има счупени дървета, паднали върху къщи, отнесени оранжерии, градините всичко е долу на земята. Важното е, че няма човешки жертви, има счупени прозорци, но ще ги оправяме... Бурята беше жестока, нищо се не виждаше, чупене на прозорци, всичко хвърчеше. Как да се възстановя? Тук в Кула няма къде да си оправиш прозорците, ще ги носим във Видин. По начало всички сами се оправят... Една стая е напълно наводнена. И тук този коридор пак е протекъл от покрива. Вътре е невъзможно, течение правя да съхне при мен е мокро всичко... Има доста поражения във всяка една улица. Терасите в моя блок са изпопадали, в някои от къщите има разрушени покриви и прозорци... Това торнадо ли е какво е? Аз съм на 60 години не съм виждал такова чудо..."

Комисия ще описва щетите на пострадалите домакинствата, а заявленията за обезщетения ще се приемат в Дирекция "Социално подпомагане", допълни още Владимир Владимиров и уточни, че населените места в общината не са толкова засегнати.


По публикацията работи: Гергана Панова

Галерия

Вижте още

В Кошава се оплакват от липса на контрол при улова на риба в Дунав

Жители на видинското село Кошава твърдят, че няма контрол при улова на риба в река Дунав. Въпреки забраните, продължава неконтролираният улов, а заради замърсяването на реката, количеството и видовото ѝ разнообразие драстично е намаляло. Дни преди Никулден, Левчо Кирилов , с 12 години стаж в Риболовната база във Видин, се опасява, че рибата в..

публикувано на 02.12.23 в 17:00

Представиха възможностите за еврофинансиране във Враца

Представиха възможностите за европейско финансиране на информационно събитие, организирано от Областния информационен център във Враца. Освен срещите по общини,  екипът на центъра се срещна с бизнеса по предприятия, земеделски производители на място в стопанствата и представители на образованието. Най-голям интерес на форума предизвикаха:..

публикувано на 02.12.23 в 16:15

В Лом елхата светва на 5 декември

Светлините на коледната елха в Лом ще блеснат на 5 декември.   С песни и танци ще бъде дадено началото на най-светлите рождественски и новогодишни празници. Началото е от 17:30 часа в коледното градче на площад "Свобода“ пред НЧ „Постоянство 1856“.  Обичани коледни песни ще изпълни певицата Милена Иванова . Тя е от Лом и е вокален педагог...

публикувано на 02.12.23 в 15:05

Фолклорен ансамбъл ”Мездра” обяви празничната си програма

Фолклорен ансамбъл ”Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов обяви своята богата празнична програма. В нея са включени няколко престижни участия. Тя стартира на 01.12.2023 със самостоятелен концерт по повод 9 години от основаването на военно формирование 54990 – Враца в ДНА . 19.12.2023 -Коледен концерт в град Враца от 18:30 ч...

публикувано на 02.12.23 в 14:45

Конкурс за коледна украса обявиха във Враца

Община Враца организира за трета поредна година конкурс за най–стилна и оригинална коледна украса , съобщиха от местната управа. В него могат да се включат граждани, представители на бизнеса, организации, институции и всички, които чрез своите празнични декорации на витрини, фасади на сгради и други, допринасят за коледното настроение в града...

публикувано на 02.12.23 в 14:05

В къща музей "Иван Вазов" в Берковица ще бъде представена изложба

Изложбата "Поздравъ от Берковица" ще бъде подредена в къща музей "Иван Вазов" в Берковица. На изложбата, която се организира по повод 146 години от Освобождението на Берковица от турско робство, ще бъдат показани стари пощенски картички с изображения от града, обясни Калинка Петрова, уредник в къща-музей "Иван Вазов".  "Изложбата се състои от 150..

публикувано на 02.12.23 в 12:00
чешма

Село Долно Церовене продължава да е без вода

Жителите на монтанското село Долно Церовене продължават да са без вода . Въпреки че от ВиК дружеството са им обещали проблемът да бъде решен още в сряда, после в четвъртък, сега се оказало, че водата ще им бъде пусната евентуално в понеделник. За това сигнализира в радио ВИДИН Емилия Борисова : "От събота нямаме вода, днес все още. Вече нямаме..

публикувано на 02.12.23 в 10:10