Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Олга Папушева: Колкото повече се отлага посещението при зъболекар, толкова повече проблемът се задълбочава

Снимка: Радио Видин

Отлагането на посещението в зъболекарския кабинет с години, води до задълбочаване на съществуващите проблеми. Това  обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и даде пример от собствената си практика:
 
"Пациентът дойде на консултация. Проблемът беше: "Тук една пломба ми пада". При някои пациенти с възрастта се получава физиологична абразия - износване на зъбните повърхности, и оттам вече деформиране на цялата захапка. На практика неговите предни зъби, всички четири горни, бяха до такава степен изтрити, че бяха останали само един коренчета. Изпратих го на снимка, поговорихме за това какъв трябва да бъде планът на лечение и аз го изпратих да направим консултация с още колеги. След тази консултация, мнозинството реши, че трябва да бъде изпратен в София, в катедрата по ортопедия, защото неговата сложност не позволява да се третира на нашата територия. Човекът няма възможност да пътува до София и затова аз реших, че благодарение на дигитализацията и на света, в който живеем, мога да проведа лечението, консултирайки го с колеги от разстояние. Така започна това лечение, което след близо 2 години приключи успешно."

Подобни сложни случаи не са рядкост, особено сред възрастните хора, обясни още д-р Папушева:

"Много притеснително в нашия Северозападен край с тоталното изоставяне на денталните грижи, особено при по-възрастните пациенти, действително има много пациенти, които са с подобни проблеми, може би не в такава степен, но с достатъчно напреднали проблеми. Имам още двама пациенти, които са в курс на лечение, те са вече година и нещо и се надявам до есента да успеем да ги завършим успешно.

Хората, които не обичат да ходят на зъболекар, и вследствие на това са изправени пред редица сериозни проблеми, д-р Папушева посъветва:

"Пациентите, които са занемарили здравето си и не са ходили година, две, три, пет на зъболекар и проблемите са вече много задълбочени, да потърсят едно-две, мнения, може би три, да помислят за това, което им се казва, и да се подложат на въпросния план на лечение, защото колкото повече се чака, толкова повече се задълбочава проблема и съответно възстановяването е трудно." 


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00