Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Художничка разкрасява електрическите табла в Белоградчик

2
Снимка: Фейсбук Белоградчик на гражданите

Рисунки украсяват електрическите табла в Белоградчик. Автор на стенописите е местната художничка Лилия Захаринова. Идеята е да направя града по-приветлив за туристите, с рисунките разказвам и различни истории, сподели споделя за Радио ВИДИН художничката: 

"Цялата инициатива я подехме чрез различни спонсори. А за мен е истинско удоволствие да работя по тези табла, защото също разказваме малки истории със всяко едно табло. Даже аз се опитвам да свързвам няколко поредни, така че човек, вървейки около тях, сам да си изгражда една малка история. Да спира пред таблото, да се замисля какво е искал да каже авторът с това табло. Продължаваме да работим, появяват се постоянно хора, които поръчват да бъде изрисувано някое от таблата в града. Впечатляват ме много чужденците, между другото и аз затова събота и неделя не излизам да рисувам, защото ние, хората на изкуството, имаме нужда от спокойствие. Когато съм на улицата, минават много хора, особено събота и неделя, които постоянно спират и аз позирам за снимки вместо да работя през това време. Забавно е... Когато рисувам върху тези табла, мога да предам послание на много повече хора. Самите табла - те са малко леко наивистични, има едни приказни елементи, има някакъв разказ, те са много цветни..." 

Лилия Захаринова казва, че черпи вдъхновение за творчеството си от красивата природа в района на Белоградчик. Изрисуването на таблата е започнало по инициатива на Общината, след, което заедно с председателя на Общинския съвет Боян Минков са започнали събирането на средства от спонсори за реализирането на идеята.

Галерия

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00