Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да сменим ли националния си празник - разни хора, разни мнения

Снимка: Радио ВИДИН


Да се промени датата на националния празник на България от 3 март на 24 май. Това е едно от предложенията на коалицията ПП-ДБ за промени в конституцията. Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява, посочи при представянето на идеята премиерът Николай Денков: 

"От една страна той носи чувството за гордост от това, което сме постигнали в исторически план и това, което сме дали на света. От друга страна той е уникален празник с това, че той ни пренася от миналото в бъдещето. Това, което можем да дадем на света освен, че ни обединява всъщност е въплътено именно в този празник, като празник на българското слово, просвета и култура и на кирилицата." 

24 май е прекрасен български празник, всепризнат и обичан от всички, но България е достатъчно сериозна държава с международен авторитет, а сериозните държави не си менят според конюнктура националните празници, отбеляза за Радио ВИДИН Красимир Богданов- историк и учител от Враца. 

"24 е един прекрасен български празник на азбуката, просветата, културата и книжовността... Уникален празник,  в световен мащаб вероятно няма друга страна, която да отдава такава почит на култура и своята книжовност. Но този празник има съвсем друга насоченост... А преглеждайки световната съвременна действителност, болшинството държави, да не кажа 99 %, обикновено почитат дати, свързани с освобождение, с независимост, с революции, тоест с далече по-героични събития, които са дали основата на тяхната държавност. И от тази гледна точка може да се каже, че 3 март е точно отговарящият на тези наши представи за български национален празник... Не подкрепям такава промяна, то е очевидно и от публикуваните вече кратки социологически изследвания, където повече от 70 % не подкрепят такава промяна..."

Мненията на видинчани относно промяната на националния празник са контрастни, показа анкета на Радио ВИДИН:

"По-свещено от празника на славяните, на българите - писмеността няма...  Той е приет 3 март, но истината е, че тези, които са финландци, украинци, всички са дошли с една клетва, така, че да могат да се съберат всички българи в България, но не и да си мислят, че руснаците са ни освободили...На 100 процента съм за промяната... Твърдо трябва да се смени националния празник, защото е свързан с чужди влияния много години. Най-хубавия празник трябва да е 24 май, това е чисто български празник. Това е празникът, с който всички българи се гордеят. 3 март е празник ,който е за руснаците не за българите. Те не са имали цел да ни освободят, а да ни заробят... 3 март е една дата, която погрешно се смята, че някакви руснаци, такива, които са имали цел тук да завземат геополитически позиции, са дошли от голяма любов към братския български народ славянски да ни освобождават. Не е вярно, те ни освободиха, а в действителност ни заробиха. Затова 24 май пред 3 март"- споделиха привържениците на идеята за промяна на националния празник. 

"Не трябва да променяме национални празник и ако го нямаше 3 март, ние щяхме да пишем на турски. 3 март ни прави държава. Това предложение се прави сега по простата причина, че се правят големи промени в конституцията и да изтласкат истината настрани от релсите... Не съм съгласна за тази промяна. Защото това е било освобождението на България... " - посочват защитниците на тезата 3 март да остане национален празник. 


Според предложението на ПП ДБ празникът 24 май трябва да е с наименованието Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата вместо Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вчера в декларация от парламентарната трибуна депутатите от "Има такъв народ", "Възраждане" и БСП реагираха остро срещу идеята да бъде променен националния празник на страната ни - Трети март. А според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов относно това дали 24 май трябва да е официалния празник на България трябва да има дискусия в обществото.

БНР подкасти:

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00