Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съвет Видин гласува неотложни решения

Започва ремонтът на булевард "Панония"

Снимка: Радио ВИДИН

Общинските съветници във Видин одобриха проекти за кандидатстване, свързани с подмяна на отоплителните уреди за малко над 25 милиона лв. По време на извънредното заседание на Общинския съвет съветниците приеха и предложението за ремонт на ученическото общежитие, който е за над 3 милиона лв. Местният парламент одобри и предложения за утвърждаване на паралелките в средищните училища и детските градини, както и къде ще има маломерни и непълномерни паралелки в училища на територията на община Видин. Сесията премина без дискусии и сравнително бързо, като всички 20 точки включени в дневния ред бяха приети. Кметът на Видин Цветан Ценков коментира за Радио ВИДИН, че на заседанието са приети важни предложения свързани с образованието:

"...Това са точки, които касаят първо развитието на образованието, маломерни паралелки, запазване на някои учебни заведения. Вижте, нашите съграждани трябва да са наясно в едно - без Видин да се развива и да се опита да се върне на пазара на труда с привличане на нашите съграждани от чужбина, увеличаване на броя на младото население, няма шанс и за образованието във Видин... Втората група въпроси, които се разгледаха в днешната сесия бяха европейските проекти. Не само за по-чист въздух- това касае 10 000 семейства..."

Цветан Ценков изрази надежда бюджетът, който предстои да приеме Общината за тази година, да не бъде с по-ниски параметри от миналогодишния. Той съобщи още, че от утре- 1 август, започва очакваният ремонт на булевард "Панония":

"Очаквам поне същия бюджет, айде да не е по-завишен, но поне да бъде същия. Виждате, че в тези трудни години, въпреки, че бюджета е 1/12 от миналогодишния Видин продължава да работи, Видин продължава да прави улици, тротоари. Почти във всичките села влизаме. Тази седмица почваме и булевард "Панония". Утре го откриваме, всичко е подписано от фирмата изпълнител до надзорните фирми и утре една бутилка шампанско ще бъде счупена на булеварда в знак на стартиране на промяната... Булеварда ще бъде частично ремонтиран, защото ние сме получили 50 %, тоест 3,5 млн. лв., може би ще стигнат до стадиона..."

Някои от решенията, които бяха взети по време на сесията, не търпяха отлагане, обясни за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков:

"Беше една добра сесия, аз благодаря на колегите от ГЕРБ най-вече, че се съгласиха да направим извънредна сесия, защото има неща, които не търпят отлагане. Това е кандидатстването за ремонт на общежитието за около повече от 3,5 млн. лв. Трябваше да бъде подадено до 25-ти в министерството. Ние сме изпратили това, че е минало на комисии и че ще бъде гледано днес. И се надяваме да успеем да осъществим това, да успее администрацията... Трябваше до 1 септември, хубаво, че се справихме да подадем и за средищните училища и детски градини, както и за маломерните паралелки, които ще бъдат най-вече във филиалите. Има национален бюджет, очаква се да бъде обнародван. След това има до 20 работни дни, в които общинската администрация го внася в Общинския съвет... Очаквам да го гледаме бюджета в началото на септември, докъм 10 септември... Тази година за първи път ще приемем бюджет второто полугодие, това беше огромен проблем за всички общини, не само за община Видин..."


На днешното заседание местният Парламент гласува включването в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2023/2024 година на следните учебни заведения: СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Епископ Софроний Врачански“, СУ „Цар Симеон Велики“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Любен Каравелов“, ДГ „Мир“ – гр. Дунавци с филиал „Звънче“ – гр. Видин, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Дунавци, ДГ „Зорница“ с филиал „Щастливо детство“ – гр. Видин и филиал „Пролетен цвят“ – село Кутово.

Общинските съветници приеха и предложение за утвърждаване на самостоятелни паралелки в училищата с пълняемост под задължителния минимум за учебната 2023/2024 година, както и за формиране на групи под определения минимум за следващата учебна година.


В заседателната зала на Общински съвет Видин присъстваха 26 съветници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин- уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин Маринов..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16