Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Паметният знак на Лорд Байрон е готов

Софийската камара на каменоделците подари плочата на Видин

След старта на инициативата на видинчани, живеещи в столицата, да бъде възстановен в първоначалния му вид паметният знак на Джордж Байрон във Видин, председателят на Софийската камара на каменоделците е отказал да получи заплащане за труда си, като е заявил, че подарява плочата на Видин. Това съобщи проф. Вили Лилков, който се очаква днес или най- късно утре да връчи лично плочата на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков.

"Плочата е готова и когато отидох да я взема, председателят като разбра, че става въпрос за Байрон и за Видин, каза: "Подаряваме я на Видин и не искаме да ни се заплаща". Аз съвсем наскоро разбрах, че тази морена, която стои срещу Синагогата е всъщност паметник на Байрон и когато попитах къде е плочата, разбрах, че тя е открадната и тогава с Вергил Маринов, бившия директор на училище "Любен Каравелов", решихме да възстановим тази паметна плоча. Говорихме с Видинската община, те ни казаха точно какво е писало на плочата и я поръчахме, да се възстанови. Аз съм я докарал във Видин, ще я връча на кмета или днес следобед, по-късно, или утре. Може би трябва да се пооправи основата, тя трябва да бъде монтирана. Това е единственият паметник на Байрон в България и е много хубаво, буквално украшение за града ни. Аз самият доскоро не знаех, че в "Дон Жуан" е описан нашия град."

Очаква се единственият паметен знак на Лорд Байрон в България да бъде възстановен в първоначалния му вид до края на лятото. 
По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

В Кошава се оплакват от липса на контрол при улова на риба в Дунав

Жители на видинското село Кошава твърдят, че няма контрол при улова на риба в река Дунав. Въпреки забраните, продължава неконтролираният улов, а заради замърсяването на реката, количеството и видовото ѝ разнообразие драстично е намаляло. Дни преди Никулден, Левчо Кирилов , с 12 години стаж в Риболовната база във Видин, се опасява, че рибата в..

публикувано на 02.12.23 в 17:00

Представиха възможностите за еврофинансиране във Враца

Представиха възможностите за европейско финансиране на информационно събитие, организирано от Областния информационен център във Враца. Освен срещите по общини,  екипът на центъра се срещна с бизнеса по предприятия, земеделски производители на място в стопанствата и представители на образованието. Най-голям интерес на форума предизвикаха:..

публикувано на 02.12.23 в 16:15

В Лом елхата светва на 5 декември

Светлините на коледната елха в Лом ще блеснат на 5 декември.   С песни и танци ще бъде дадено началото на най-светлите рождественски и новогодишни празници. Началото е от 17:30 часа в коледното градче на площад "Свобода“ пред НЧ „Постоянство 1856“.  Обичани коледни песни ще изпълни певицата Милена Иванова . Тя е от Лом и е вокален педагог...

публикувано на 02.12.23 в 15:05

Фолклорен ансамбъл ”Мездра” обяви празничната си програма

Фолклорен ансамбъл ”Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов обяви своята богата празнична програма. В нея са включени няколко престижни участия. Тя стартира на 01.12.2023 със самостоятелен концерт по повод 9 години от основаването на военно формирование 54990 – Враца в ДНА . 19.12.2023 -Коледен концерт в град Враца от 18:30 ч...

публикувано на 02.12.23 в 14:45

Конкурс за коледна украса обявиха във Враца

Община Враца организира за трета поредна година конкурс за най–стилна и оригинална коледна украса , съобщиха от местната управа. В него могат да се включат граждани, представители на бизнеса, организации, институции и всички, които чрез своите празнични декорации на витрини, фасади на сгради и други, допринасят за коледното настроение в града...

публикувано на 02.12.23 в 14:05

В къща музей "Иван Вазов" в Берковица ще бъде представена изложба

Изложбата "Поздравъ от Берковица" ще бъде подредена в къща музей "Иван Вазов" в Берковица. На изложбата, която се организира по повод 146 години от Освобождението на Берковица от турско робство, ще бъдат показани стари пощенски картички с изображения от града, обясни Калинка Петрова, уредник в къща-музей "Иван Вазов".  "Изложбата се състои от 150..

публикувано на 02.12.23 в 12:00
чешма

Село Долно Церовене продължава да е без вода

Жителите на монтанското село Долно Церовене продължават да са без вода . Въпреки че от ВиК дружеството са им обещали проблемът да бъде решен още в сряда, после в четвъртък, сега се оказало, че водата ще им бъде пусната евентуално в понеделник. За това сигнализира в радио ВИДИН Емилия Борисова : "От събота нямаме вода, днес все още. Вече нямаме..

публикувано на 02.12.23 в 10:10