Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на цветовете и тяхното влияние върху хората

| Интервю
2
Снимка: личен архив



Цветовете оказват влияние на настроението ни и на физическото ни състояние. Това е тема, която вълнува отдавна и изследователите. Те се занимават именно с това, да разберат, какво предизвиква цветовото предпочитание на различните хора, влиянието, което цветовете оказват върху личността ни. Тяхното наблюдение е, че цветовете могат сериозно да повлияят на количеството на потока на енергията. Дори тези методи се използват от хилядолетия в китайската, индийската, гръцката и египетската култура. Но каква сила имат цветовете разкрива имиджовият консултант Румяна Димитрова:

"Те имат огромна сила и огромно влияние върху нас и наистина не подозираме. Те ни помагат да живеем един по-осъзнат живот. Човек, когато е облечен с подходящите цветове и е заобиколен от подходящите цветове, той се чувства по-щастлив, по-усмихнат, по-ведър. А когато е заобиколен от цветове, които не му действат добре, той дори не осъзнава, че тези цветове не му действат добре и затова е важно да знаем кои са точно нашите цветове, за да можем да се заобикаляме с тях и да излъчваме позитивизъм, да бъдем щастливи, да бъдем красиви."



По думите на Румяна Димитрова е много важно да знаем какъв цветотип сме, дали сме в топлите нюанси или сме в тъмните:

"Студеният цвят е в основата на синьото. Синият цвят е най-студеният в цветовия спектър. Жълтият цвят е най-топлият. И хора, които са топъл цветотип, като мен, на тях им отиват цветове, които са в основата на жълто, оранжево, зелено което е топло. Когато един цвят е студен, трябва да се добави малко жълто, за да се затопли, за да може самият човек да се чувства по-комфортно в този му нюанс на самия цвят. А за студените цветотипи, при тях е точно обратното - те трябва да носят студени цветове, които да им помагат да изпъкват, да имат енергия."


За да се определи на кого какви цветове му отиват, е нужно да се направи цветови анализ, казва още имиджовият консултант:

"В зависимост от това каква е нашата кожа, дали розовее, дали жълтее, какви са нашите очи и дали са топли, или студени като цветове, каква е нашата коса, отиват определени цветове. Чрез този цветови анализ можем да определим дали сме пролет, лято, есен или зима, както в природата има четири сезони, така и ние хората попадаме в някои от тези четири сезона. И в зависимост от нашите характеристики съответно започваме да се съобразяваме тази информация в живота си и да прилагаме цветовата палитра, която е подходяща за нас."


Попитахме и видинчани какви цветове обичат да носят:

"По принцип аз съм фен на черното, защото изглеждам по-добре в черно. По принцип свежите цветове за лятото са по-добре като съчетание, но черното си е черно, класика в гардероба. Цветовете отварят човека, да...Обичам ярките цветове - те внасят позитивизъм. Красивото е светлото - чисто и освежаващо... Зависи от настроението - ако е хубаво се спирам на светли, на червено, на жълто, синьо обичам много."


И както казва Румяна Димитрова - всеки един от нас е уникален. Някои много добре демонстрират своята уникалност, а други се чудят как да я скрият. Дрехите и цветовете са един от инструменти, които допринасят за това. Външният ни вид показва кои сме. Да сме заобиколени от правилните цветове и нюанси -това означава спокойствие, вдъхновение. Те ще ни зареждат с енергия и ще ни помагат да постигам целите си бързо и с по-голяма лекота. Ще знаем как да ги използваме, за да влияем на настроението си. Всяко едно знание може да бъде научено и приложено, стига да искаме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18