Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години резерват "Врачански карст"

Снимка: РИОСВ- Враца

На 10 август се навършват 40 години от обявяването /през 1983 година/ на "Врачански карст" за резерват в Природен парк "Врачански Балкан". Това става със Заповед №854 на тогава действащия Комитет за опазване на природната среда при Министерски съвет. Резерватът обхваща северните, предимно скалисти склонове на Врачанската планина в района на Базовския и Стрешерския дялове с обща площ 1 438,9 хектара. Създаден е да запази живописния и типичен за тези места карстов терен с разнообразни геоморфоложки образувания, уникална пещерна фауна, характерна флора. Стопанисва се от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца. 

"Врачански карст" представлява непрекъснат скален венец, който се пресича по средата от ждрелото на река Лева при прохода "Вратцата" и се простира от село Паволче до квартал "Бистрец" на град Враца, като неговата дължина е 10 километра.

"Територията на резервата е богата на пещери, пропасти и разнообразни карстови образувания като регистрираните с име и номер пещери на територията на резервата са над 40 броя, а този на нерегистрираните е значителен и дори по-голям. Някои от по-известните пещери са "Змейова дупка", "Хайдушка пропаст", "Соколица", известна още като Малката дупка, Черните дупки в района на квартал "Бистрец". Едната част от пещерите се отличават с богати пещерни образувания", каза Светлана Дамянова - старши експерт в направление "Биологично разнообразие, защитени територии и зони" при РИОСВ- Враца.

Пещерите в резервата са от голямо значение за прилепите, той като са най-значимите местообитания като убежища и място за презимуване и размножаване. Голямо е и видовото разнообразие в резервата. До момента са известни над 600 растителни и над 500 животински видове, срещат се лишеи, гъби, водорасли. Много от представените видове са балкански и български ендемити, някои от които са включени в Червената книга на България.

В резервата се среща една от двете в България популации на критично застрашения вид алпийско плюскавиче. 

"От представителите на животинския свят се срещат балканските ендемити като ушата чучулига, алпийска завирушка, различни видове бозайници, от които познатите ни къртица, язовец, пор, белка, вълк, чакал, лисица, дива котка дори. Срещат се и множество представители на безгръбначната фауна", допълни Светлана Дамянова.

Съгласно Закона за защитените територии, резерватът е със строг режим на защита и на неговата територия е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на посещенията с научна цел и преминаването на хора по маркираните пътеки. По Оперативна програма "Околно среда" РИОСВ - Враца е реализирала проект, по който по четири от екопътеките е изградена туристическа инфраструктура, подменена е и маркировката.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50