Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 27 август 2023 година

25
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Последна неделя на август. Приключваме и този месец от годината. Идва края на лятото. А пък поредният "Неделник" вече е при вас.

Ще си поговорим за средновековният фестивал "Бъдинъ" във Видин. 

Фотоизложба събира спомените за потопени села в България. Много снимки, включително и направени от птичи поглед, на обезлюдени села, послужили като терен за строежа на някой от язовирите в България, представя изложбата "Потопеното наследство". Подготвена е от учени-етнолози.

Отиваме и в Оряхово, където завършиха Панаирните дни. За празниците разказва Илиян Тодоров от общината.

На 22 август отбелязяхме Световния ден на фолклора. Празникът се празнува от 2018 година по самодейност на Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, за да се разпространяват обичайните детайли от фолклора на страните по света, както и да се насърчи тяхното запазване. В петък ви срещнах с двама любители на фолклора под всякаква една негова форма. Това са членовете на Танциова формация "Игривите опинки" - Каталина Иванова и Христо Христов. 

Малко повече от седмица ни дели от старта 10- то юбилейно издание на най-дългия веломаршут у нас "Дунав ултра". Трасето е от над 700 километра започва от Видин и завършва в Дуранкулак, най-северната точка по нашето Черноморие. 150 участника от 7 страни вече са заявили ечастие в това вело - приключение. Целта е да се популяризира велотуризма по поречието на Дунав, разказа организаторът Борис Бегъмов.
И Дедо Скръц ще ни готви. 

Бъдете с "Неделник".

Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05