Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 25 август 2023 година

Отбелязаха 16 години на социален център във Видин

8
Снимка: Подкрепа за реализация

Екипът на фондация "Подкрепа за реализация"- гр. Видин и хората, които ползват услугите към организацията отбелязаха 16 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. 

"Празникът се състоя на 7 август, за първи го отбелязахме в обновената ни мултифункционална зала. На празника присъстваха потребители, техни  придружители и бивши колеги. Беше доста голяма група, около 70 души. На празненството бяхме подготвили благотворителна томбола, парите от която ще бъдат дарени на младеж в неравностойно положение. Също така имаше танцов конкурс в няколко категории, в който доста от нашите потребители, предимно младежи, се включиха с голямо желание," обясни социалният работник Татяна Иванова.

От фондацията благодариха на хората, които ползват услугите в Центъра за доверието, което им гласуват вече 16 години.

Рожденият ден беше само едно от събитията за фондация "Подкрепа за реализация" през месец август.  Обучение на тема "Дигитални компетентности" се проведе в мултифункционалната зала на Центъра за социална рехабилитация. Разработено е по проект с партньори от Сърбия и е специално за младежи с увреждания. Финансирането е по програма "Еразъм +". Обучението беше насочено към социалните мрежи и създаване на съдържание. Любо, Антон и Николай разказват:

"Научихме много за социалните мрежи, за общуването, също така и за опасностите в интернет, как да разпознаваме скритите профили и реклами."
"Социалните мрежи могат да се ползват за развлечение, но и за общуване. От една страна те помагат на социализацията, но от друга могат да доведат и до пристрастяване и да изместят истинското общуване."
"Смисълът беше да се образоваме как да ползваме социалните мрежи. Ако не внимаваме, може да има и много опасности."

Младежи от Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин участваха и във фестивала "Арт зона за всички", който се провежда от 24-и до 28-и август в сръбския град Зайчар. За събитието разказва Селена Ристич от Детски център - Зайчар, сдружение, което помага на деца и младежи с увреждания и интелектуални затруднения да развиват талантите си. 


"Фестивалът, който организираме - "Арт зона за всички", е създаден през 2016 година. Оттогава с България, с фондация "Подкрепа за реализация" имаме сътрудничество. Те гостуват при нас, ние при тях. Този фестивал обединява хора от Балканите - от България, Северна Македония, Хърватска, Босна и Херцеговина, хора, които работят с деца и младежи с увреждания. Пиеси, концерти, балет, това са възможностите на тези млади хора, които искаме да покажем. От нова година работим по проект "В крачка с включването". Нашите партньори по проекта са фондация "Подкрепа за реализация" от Видин, танцово студио "Магия" от организация на хора с церебрална парализа в Риека, Хърватска и културен център "Еурека", балетно студио от Скопие, Северна Македония. Сега всички наши партньори са в Зайчар до понеделник. Тук имаме работилница, в която участват млади хора. Подготвяме пиеса, която ще представяме в събота и неделя. В пиесата играят хора от България, от Хърватска, от Северна Македония, от Сърбия. Това е пиеса, която се казва "Момче от водата". Пиеса и за Дунав, и за Тимок, реките, които са замърсявани от фабриките. Това е пиеса на екологична тема. Нашият проект "В крачка с включването" продължава. Тази есен ще сме в Македония, а след това при вас. Младежите и децата ще могат да рисуват, да бъдат актьори, да представят талантите си. "

За хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция от фондация "Подкрепа за реализация" организират екскурзия до румънския град Крайова, която ще се проведе през септември. Ще посетят ботаническата градина, която се простира на площ от 13 хиляди декара. 

"Преди няколко години организирахме екскурзия до Крайова, но тогава посетихме парка, в който има и малък зоопарк. Тогава направихме и разходка в града. На нашите потребители много им хареса и изразиха желание да отидем пак", обясни Моника Петкова от екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Екскурзията се организира за потребители на нашия център и за техните придружители."

Екскурзията до Крайова ще е на 12-и септември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33