Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни общности се обединяват за развитие на регионите

Снимка: НСИ

Представители на най-различни сфери на обществения живот, образованието, науката, културата, бизнеса, местната власт ще търсят решения на регионалния дисбаланс в Международна научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“. Тя ще се проведе следващата седмица в Севлиево. Очаква се да участват утвърдени учени и млади изследователи в различни области от 5 държави. 

Международният форум е организиран от Регионален вестник „Росица“ - Севлиево. Главен редактор на изданието е Минка Минчева. Според нея регионалните и местни медии могат и трябва да бъдат активни участници в обществения живот.

"Това, което искам да се знае за това събитие, е, че се организира по идея на един малък вестник, само че за мен той не е малък, той е наистина вестник с голямо значение още от неговата история, откакто е започнал още през 1886 година и досега. Самият вестник има много интересна история, защото освен че той е летописец на времето, той продължава да пише своята история. Вестникът през всичките тези години не само създава история, но има и желанието да продължи всичко онова, което са правили неговите предшественици. И този форум, който от години искам да направя в нашия регион, е да покаже, че има място за местните и регионални медии, че ние трябва да участваме както в регионалното развитие, така и в разпространението на знания, така и в разпространението на богатото културно-историческо наследство, с което е богат не само нашият край, а и цяла България. С този форум искам да напомня за нас, за местните и регионалните медии. Искам да покажа, че една местна и регионална медия може да обединява и по този начин да помогнем както на развитието на местните и регионални медии, така и на тази общност, защото ние знаем какви са болките на общността, в която ние живеем, знаем и как можем да помогнем. Мястото на регионалните медии аз виждам и в решаването на един от големите проблеми, който имаме ние - Габровският регион, а и Видинският регион, където сте вие. Това е демографският срив. Ние сме хората, които трябва да покажем, че има фирми, има организации на тези територии, които предлагат много добри условия за развитие. Че това са места, които са добри за живеене за младите хора. Иска ми се да покажем, че нас ни има и че има нужда от нас."

Сред участниците в конференцията е дългогодишният директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово Илияна Кръстева. Тя ще представи културните коридори в пряк и метафоричен смисъл на училището в Брегово:

"В една гранична общност, исторически свързана с две съседни държави - Сърбия и Румъния, наблюдаваме колоритен конгломерат от традиции и обичаи, общи за Дунавския регион, но контрапунктът тук е да запазим идентичност, да не се загубим в чуждата реч, в чуждите обичаи и традиции, а да отстояваме и пазим нашите. Училището определя пулса на малкия град. Старата училищна камбана, излята по време на Балканските войни, за която казват, че се чува в съседните държави, ни напомня за онези 1200 ученици, които всяка сутрин преди да влязат в клас казвали молитвата "Отче наш". Днес моите ученици я казват само при откриването на учебната година, но и това е достатъчно, за да почувстваме непреходността, духа и вярата там, където започва и свършва България, където река Тимок е първата и последната река на картата. Училище на 160 години няма как да не участва и да не променя живота, измерван в поколения бреговчани... Разбирането за смисъла на подобни форуми с широко участие на утвърдени имена в науката, местните власти, ръководители на институции, а защо не и на ученици, ще допринесе за балансирана многоизмерност на процеса на модернизация на системата за презентиране на националната ни култура в глобалния свят, където безспорно има какво да покажем, но по нов и адекватен на реалностите начин. Това означава инвестиции и креативност, работни места, нови професии и развит икономически сектор в туризма и търговията, свързан с културното ни наследство." 

Форумът е под патронажа на министъра на културата Кръстю Кръстев, кметовете на Севлиево и на Габрово - Иван Иванов и Таня Христова и областния управител на Габрово Мария Башева. 

Таня Христова, освен кмет на Габрово, е и ръководител на българската делегация в Европейския комитет на регионите. Развитието на изостаналата от другите европейски региони Северна България е нейна лична мисия.

"Събирането на различни хора както по възраст, така и по образование и професионален път, е подход, който изключително сериозно се подкрепя в различни европейски инициативи. Мога да спомена един добър пример, който реализираме в Габрово повече от 6 години. В Габрово се провежда иновационен лагер, който наистина дава възможност в рамките на няколко дни да се съберат хора с различен профил по възраст, по образование, но хора, които припознават една обща мисия, а тя е да търсят нестандартни решения и да търсят партньорства за решаване на дадено предизвикателство. Предизвикателство, което всъщност времето, в което живеем, ни предлага. Секторните подходи и секторните политики винаги ще си останат важни, но всъщност те не са единствено и само прерогатив на хората, които са завършили пътно инженерство или са завършили хуманитарен университет. Оттук насетне вече ще трябва да адресираме предизвикателствата по начин, по който наистина част от решенията са с участието на всеки един от нас, защото за да се случат, те трябва да бъдат припознати от всеки един от нас. Аз вярвам, че с конференцията ще се родят много нови партньорства и много нови идеи, които защо да не намерят подкрепа от проектните финансови източници в България и в Европа. Важно е за всички региони в Европа да се радваме на мир, на сигурност и на предвидимост в процесите, които ще ни позволяват да реализираме нашите политики, но дори и в период на криза хората знаят, че тези, на които могат да разчитат винаги, са българските общини и това е най-ценното, което всички ние имаме. Доверието на хората всъщност ни мотивира да работим въпреки трудностите, въпреки ограниченията и въпреки усещането, че сякаш сме изоставени."

Модератор на международната конференция ще бъде проф. Венелин Терзиев.

"Този път се опитахме да съчетаем темата за регионалното развитие, културните коридори и медиите в една цялост, в която да съберем различни институции и организации, които да споделят своя опит, своята практика и това знание да бъде предадено на околните. Същностната характеристика на този форум е да търси възможност за реализирането на един творчески клъстер между тези организации като продължение на иновационните лагери, които се провеждат периодично в Габрово. Освен че ще събере хора, които имат потребност от това да споделят мисли и мнения, ще говорят какво може да се направи за регионите, което е особено важно. Знаем, че регионалната политика е прокламирана от десетилетия, но тя все още е в недостиг на места и всички онези добри идеи, които се раждат на подобни форуми, конференции или семинари, остават като едно добро пожелание, което ние не успяваме да осъществим на по-късен етап."

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00