Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволци с благотворителна кампания в община Бойница

Снимка: Наско Цанов

Пакети с лекарства от първа необходимост получиха жители на четири села в община Бойница - Периловец, Шишенци, Градсковски колиби и Шипикова махала. Помощта бе разпределена от доброволци на сдружение "Северозапазване", а средствата за нея са от дарения. 

"Кампанията ни беше свързана с раздаване на лекарства от първа необходимост, които са без рецепта, тъй като наближава зимният сезон и хората там нямат достъп до аптеки. Решихме, че е добре да ги запасим, ако стане нещо, докато получат лекарства, да си имат някакви резерви. В община Бойница са едни от най-отдалечените села, до които няма път, няма магазини, няма аптеки и хората наистина се нуждаят от помощ. Там е и едно от най-застаряващото население. Хората всеки път много ни се радват, целуват ни, прегръщат ни...", обясни доброволецът Цветина Цанкова
Снимка: Наско Цанов
Това е третата кампания в помощ на жителите на най-малките села в община Бойница, обясни Радослав Треилов, общественик  от село Периловец и главен организатор на благотворителната акция:

"Започнахме с хранителни продукти, после домакински потреби, сега лекарства. Така ще бъде и занапред за тези, които са с най-ниски пенсии, което е съгласувано със Социално подпомагане - Кула... Нашата кампания е един вид уважение към тези хора, защото условията и грижата на държавата са под всякакви критика, особено в нашия край. Мъчим се тези хора да не се чувстват така забравени, изоставени." 

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00