Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школа по програмиране се провежда във видинската математическа гимназия

Снимка: радио Видин

Лятна школа по програмиране се провежда в ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Тя е организирана от училищното настоятелство. Школата се провежда се всеки ден до обяд и ще продължи до 14 септември. Към момента са се записали 15 ученици. Школата е безплатна. 

Петима са преподавателите по програмиране. Те са възпитаници на видинската математическата гимназия, а днес са студенти на Софийския университет "Свети Климент Охридски", специалност "Софтуерно инженерство". Това са Кристина, Надежда, Тина, Мариела и Александър.

В заниманията се включват ученици, които имат интерес към програмирането. Впечатленията си споделят единадесетокласникът Николай и десетокласникът Иван:

"Учим определени кодове как да ги пишем, за да може програмата да изпълнява тези кодове... Досега не съм го знаел това... Всеки ден ни показват някоя нова формула, нов код. Записах се, защото тук се учи това, с което искам да се занимавам..."

Кристина завършва видинската математическа гимназия миналата година, а днес я срещам сред преподавателите в лятната школа по програмиране:

"Целта е да подготвим тези ученици, които имат желание, да им дадем базови знания, и другата цел е да им развием интереса към програмирането... Аз съм Надежда, сега завършвам Софийския университет... Сега съм преподавател ... Учудващо децата са много любознателни и бързо напредват с материала... Аз съм Тина, тази година ще бъда четвърти курс в Софийския университет, гледаме да се напасваме с децата по тяхната подготовка... Обръщаме индивидуално внимание на всяко дете... Аз съм Мариела и съм част от преподавателския екип..."

 Александър работи като програмист и е един от преподавателите в школата. Завършва преди две години висшето си образование:

"Опитваме се да предадем на децата от училището основите на програмирането... Като ученик участвах в такъв курс... Ние сме по покана на училището, на училищното настоятелство... Преподаването е най-висшата степен на ученето..."

Все още желаещите могат да се запишат в лятната школа по програмиране, допълват младите преподаватели. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00