Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Консултант по кърмене: 40% от майките кърмят само до третия месец

Снимка: БГНЕС

Необходимо е съвременната информация за кърменето да достигне до младите майки. Около 40% от жените кърмят само до третия месец. С напредването на месеците този процент драстично намалява, което показва, че нещо не е наред и че за кърменето е необходима информация, базирана на медицински доказателства. Това казва в "Направление здраве" доброволният консултант по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" и майка на три деца Цветелина Йорданова от Видин. 

"Кърменето не трябва да се пренебрегва, защото то е норма, биологична норма. Така го е създала природата, щом природата така го е създала, значи това е перфектният начин за хранене на бебето. Млякото на всяка майка е перфектно по състав и  количество за нейното бебе. Хиляди са ползите, като можем да изтъкнем, че кърмените бебета са по-малко засегнати от затлъстяване в по-късна възраст, заболяванията на опорно-двигателния апарат са по-малко, разболяват се по-малко, имат по-силна имунна система и много други. За майката бих казала, че също са многобройни ползите, като има проучвания, които са доказали, че майки, които са кърмили над година заболяват по-рядко от болести на сърдечно-съдовата система, на опорно-двигателния апарат и др. Като цяло здравословното състояние е много по-добро...", обясни консултантът. 

Правила за кърмене няма, но ако една млада жена среща трудности, тя би могла да се обърне към доброволните консултанти и да получи от тях съответните насоки. На жените, които са решили сами да си помогнат, Цветелина Йорданова препоръча:

"Горещо препоръчвам майките да се информират от правилните източници, да следят откъде идва статията, кой я е написал и на базата на каква информация е написана. Бих препоръчала да следят сайтовете на Световната здравна организация, на УНИЦЕФ, мога да предложа нашия сайт - Национална асоциация "Подкрепа за кърмене". Имаме голям набор от статии, които разглеждат различни проблеми с кърменето и тяхното решаване. В сайта на Министерството на здравеопазването има поместени доста статии със съвременна информация, които биха могли да погледнат и да им бъдат от полза."

На сайта на Асоциацията са поместени и координатите на всички консултанти в страната. Освен по телефона, майките могат да зададат своите въпроси и да получат информация във Фейсбук страницата "Всичко за кърменето".


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00