Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдин" чества 100 години организиран футбол във Видин (СНИМКИ)

54
Снимка: Радио Видин

На стадион "Георги Бенковски" днес са честванията на 100 години организиран футбол във Видин. Преди обед имаше детски футболен турнир, а празничният следобед започна с футболна среща между ветераните на "Монтана" и "Бдин", завършила при резултат 2:2. По повод годишнината бяха отличени десетки бивши и настоящи футболисти на видинския клуб, както и хората, допринесли за успехите на "Бдин" през годините.

"100-годишнината е изпъстрена с много емоции. Радвам се да видя наши съграждани, които са допринесли за развитието на футболната игра. Какъв по-голям комплимент и дар от това нашият футболен клуб тази година да влезе в "Б" група. Ангажиментите на ръководството на клуба и на Общината са огромни и целите, които сме си поставили, се надявам да ги сбъднем", каза кметът на Видин Цветан Ценков

Сред официалните гости на събитието бе и кметът на Монтана Златко Живков:

"Това е едно изключително място. Една от старите столици на България. Видин е с огромни традиции в най-великата игра, която всички толкова много обичаме. 100 години е сериозен юбилей. Тук има много хора, които аз уважавам. С Пепи Станков съм играл един срещу друг в далечната 1978 година. Йордан Кирилов - Ганди е също една изключително голяма личност и за видинския, и за българския футбол, както и неговият син Росен Кирилов. Данчо Петков също е тук. Малко ми е тъжно като гледам ситуацията на стадиона, има много условия за работа, за да бъде подобрена. Няма да забравя думите на Лечков, който в такава ситуация казваше, че за този спорт в България трябва да имаш сърце, за да наливаш вода в пясъка, трябва и здрава ръка. "Бдин" е един изключително велик тим. Радвам се, че вече сте във второто ниво отново след толкова много години и ви пожелавам от сърце огромно желание, за да върнете старата слава на този велик тим."

 Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров също поздрави домакините:

"Бдин" е отбор с история. Докато ги има тези деца отзад на терена, си струва всяко едно усилие. Всичко, което правим, го правим за тях - и във Враца, и в Монтана, и във Видин. Обичайте отбора, това води след себе си деца на терена, това води до бъдещи успехи. Видин е град с история. Има какво да се подобри, но усилията на всички заедно могат да доведат "Бдин" там, където му е мястото. Във Враца ви очакваме, дай Боже, в "А" група още догодина."

 Поздравителен адрес имаше и от областния управител на Видин Иво Атанасов:

"Искам да ви пожелая много успехи. Господин Василев е много всеотдаен човек, дано и след него тази традиция да продължи. Всички трябва да се обединим за доброто на Видин. Футболният клуб да бъде там, където му е мястото на футболната карта на България и да се гордеем. Младите продължават тази традиция и в тях трябва да бъде нашето доверие и инвестиция за бъдещето."

"Този празник ще остане завинаги в сърцата ни, защото "Бдин" е вечен. "Бдин" е бил, ще бъде и ще пребъде във вековете. Спомняме си колко много легенди са играли в "Бдин". Тук са само една малка част от децата, които обичат "Бдин", които са закърмени със славата на "Бдин". Да си пожелаем успехи, да си пожелаем всеотдайност и да обичаме от все сърце любимия отбор", пожела президентът на "Бдин" Видин инж. Жоро Василев.

Един от най-класните защитници на "Бдин" от края на миналия век Петър Станков не скри емоциите си в днешния празничен за футбола във Видин ден:

"Град Видин заслужава много повече. Имам една молба - една минута мълчание, за да засвидетелстваме уважение към тези колеги, които сега са горе, които като нас спортуваха и дадоха от здравето си тук, на този стадион. Бях настроен малко негативно, гледайки колко малко хора са дошли. Преди години този стадион се пръскаше по шевовете. Тук имаше поколения футболисти, които не се плашеха от ЦСКА, "Левски" и други отбори. Тях вече ги няма. Трябваше да продължи тази традиция. Днес обаче ще повдигна духа с нещо, което видях преди обяд. Дойдох тук и гледах детския турнир. Развълнувах се - много деца. Ето това е гордостта и дано продължава тази традиция. Има кой да ни замести, спокоен съм."

 Сред гостите на стадион "Георги Бенковски" бе и бившият национален състезател, юноша на "Бдин" Видин, Росен Кирилов:

"Искам да пожелая на моя роден клуб да заеме мястото, което заслужава, а именно като водещ клуб в "Б" група, а и в близко бъдеще да намери място в Ефбет лига. Дано тази положителна промяна да продължи както за града, така и за спорта."

 Честването на 100 години организиран футбол във Видин продължи с приятелска среща между "Бдин" и "Ботев" Враца. Мачът приключи при резултат 1:1.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Никол от Видин с трета титла в Перник за два дни

Никол Николова от видинския клуб "Борба, самбо, джудо" спечели златен медал от турнира по самбо за деца за Купа Перник. В категория до 30 килограма възпитаничката на многократната медалистка от международни състезания Цветелина Цветанова се наложи категорично над своите съпернички по пътя към златото. Ден по-рано Никол спечели още два златни медала в..

публикувано на 19.05.24 в 17:19

Атлетите на "Радуканови" Видин обраха медалите от турнир в Румъния

17 медала спечелиха състезатели на видинския клуб по лека атлетика "Радуканови" от международния турнир "Лятна купа за деца и юноши". Състезанието се състоя в град Ръмнику Вълча в съседна Румъния.  Васил Антонов заслужи два златни медала - в спринтовете на 100 (10.77 сек.) и на 400 метра при 18-годишните. Пламен Митков е със злато в скока на дължина..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Отличен сезон за ДЮШ на "Локо" Мездра

Завърши един изключително успешен сезон за формациите от Детско-юношеската школа на „Локомотив” Мездра с треньори Владимир Найденов и Стоян Стоянов. След шампионската титла на юношите младша възраст, сезонът приключи и за Футбол 5 и Футбол 7. За втора поредна година момчетата от набор 2014 година успяха да завършат първенството без загуба,..

публикувано на 19.05.24 в 15:30

"Ком" би с 2:0 в Бойчиновци

Ком /Берковица/ победи с 2:0, като гост Огоста /Бойчиновци/ в най-интересната среща от 20-ия кръг на четвърта монтанска футболна дивизия. Пламен Ненов от дузпа в 41-та и Ивайло Тошев в продължението на първата част донесоха трите точки за берковчани. Така Ком остава лидер с 52 точки. Вихър /Николово/ остава втори с 51 точки, след като взе победа с 3:0 при..

публикувано на 19.05.24 в 15:25

Дубълът на "Ботев" Враца най-после спечели мач

Дублиращият отбор на Ботев си припомни вкуса на победата, като спечели с 2:0 срещу Левски 2007. Срещата от поредния кръг на Северозападната трета лига се игра на помощния терен край стадион "Христо Ботев". Ивайло Дудушки се разписа в 41-ата минута. Той проби отдясно, влезе в наказателното поле, излъга двама футболисти на съперника и я насочи с левия..

публикувано на 19.05.24 в 15:19

С 1:1 "Ботев" Враца и "Локо" София завързаха битката за оцеляване в елита

Локомотив (София) и Ботев (Враца) не се победиха и завързаха битката за оцеляване. След 33-ия къг на Първа лига врачани са предпоследни с 29 точки. 4 пункта повече от тях имат столичани, като до края на плейофите остават още 2 мача. Ако възпитаниците на Христо Янев спечелят гостуването си на Етър и домакинството на Берое може да останат дори без бараж в..

публикувано на 19.05.24 в 15:13

5 медала за СК "Бъдин" от турнир по самбо в Перник

Пет медала спечелиха състезателите на видинския Спортен клуб "Бъдин" от турнир по самбо за деца за Купа Перник.  Първо място завоюваха Дари Тихоморов в категория до 46 кг. и Виктория Любенова в категория до 55 кг.  С бронзови отличия се окичиха Рамона Стоянова - до 30 кг., Ивайло Петков -  до 34 кг. и Павел Гьоров -  до 50 кг.  На крачка от почетната..

публикувано на 19.05.24 в 15:04