Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна кампания за безплатно силанизиране на детските зъби във Видин

Снимка: https://oralnaprofilaktika.bg/


Кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна във Видин. Организирана е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години, каза председателят на Районната колегия на Български зъболекарски съюз д-р Нели Драгинова и припомни какво представляват силантите:

"Това е материал, който предпазва, профилактира появата на кариес при децата. Покриват се напълно здрави зъби, без никакви лезии, без никакви разрушения, абсолютно безболезнено е и ползите му са абсолютно доказани във времето. Кампанията стартира на 1 септември и ще приключи на 30 ноември. Приканвам всички родители, педагогическия, непедагогическия персонал в детските градини и училищата да са съпричастни и да бъдат активни."
Д-р Нели Драгинова, председател на РК на БЗС Видин. Снимка: Радио Видин
Шестима лекари по дентална медицина участват в кампания и извършват силанизирането във Видин. Имената им и информация как пациентите да се свържат с тях е публикувана в сайта на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години. 

Времето е достатъчно да бъдат обхванати всички желаещи, лекарите също, дано да има активност, добави д-р Драгинова. По думите ѝ интересът през последните години не е достатъчно изявен и броят на обхванатите деца намалява, което е притеснително. 

Д-р Драгинова коментира и пакета от дентални дейности, които здравноосигурените пациенти ще могат да ползват по силата на Националния рамков договор за периода 2023-2025 година. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00