Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наесен с песен и...здрави зъби

Снимка: Радио Видин

След ваканцията децата е добре да посетят своя зъболекар, за да бъдат прегледани, а ако е необходимо, и лекувани. Това каза в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева, която се грижи за денталното здраве на малките пациенти в общините Брусарци, Ружинци и Чупрене:

"С децата, които вече са мои пациенти, имаме календар кога да посещават кабинета и след 1 септември започва преглеждане на зъбите, как е минало лятото, колко сладко сме яли, къде сме били. Много са сладки, защото по-малките носят камъчета, мидички и идват на проверки. Преди няколко дни дойдоха четири дечица, които ще бъдат втори клас. Това се случи в кабинета ми в Дреновец. Ритали топка и пристигат: "Ние идваме на преглед". Бяха доста развълнувани. Та е хубаво с началото на учебната година и ангажиментите, които са свързан с нея, да посетим и зъболекар."

В началото на новата учебна година д-р Олга Папушева ще организира поредната информационна кампания и безплатни прегледи за малките пациенти от Брусарци, Ружинци и Чупрене:

"Тази есен кампанията ще се проведе отново като ще бъде доста по-масивна, доста по-продължителна. Ще отделим много време с общинските кметове на училищата, на детските градини, на домовете. Всички желаещи ще могат да минат на безплатна профилактика, на безплатна консултация, ще получат насоки нуждаещите се. Започваме след 15 септември по предварителен план, който ще се обяви. Кампанията ще бъде в рамките на два месеца, за да може да е по-задълбочена. Идеята е да се обърне достатъчно внимание на децата, да започнат да се грижат все повече за своите зъби. Имахме идея с кмета на община Ружинци да включим и родителите... Ще се опитам да стигна до най-малките в детските градини, като там нещата ще бъдат на игра - аз ще отида при тях, ще си поговорим, ще им раздам някои лакомства, ще им раздам четки, тъй като Община Ружинци е подготвила пакети с четки и пасти за зъби за всички деца, ще им покажа какво трябва да се прави, как да се прави. Така ще събера информация какво е състоянието на техните зъбки и трябва да помогна на родителите да изградят навици на своите деца. "
Чуйте повече във видеото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00