Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наесен с песен и...здрави зъби

Снимка: Радио Видин

След ваканцията децата е добре да посетят своя зъболекар, за да бъдат прегледани, а ако е необходимо, и лекувани. Това каза в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева, която се грижи за денталното здраве на малките пациенти в общините Брусарци, Ружинци и Чупрене:

"С децата, които вече са мои пациенти, имаме календар кога да посещават кабинета и след 1 септември започва преглеждане на зъбите, как е минало лятото, колко сладко сме яли, къде сме били. Много са сладки, защото по-малките носят камъчета, мидички и идват на проверки. Преди няколко дни дойдоха четири дечица, които ще бъдат втори клас. Това се случи в кабинета ми в Дреновец. Ритали топка и пристигат: "Ние идваме на преглед". Бяха доста развълнувани. Та е хубаво с началото на учебната година и ангажиментите, които са свързан с нея, да посетим и зъболекар."

В началото на новата учебна година д-р Олга Папушева ще организира поредната информационна кампания и безплатни прегледи за малките пациенти от Брусарци, Ружинци и Чупрене:

"Тази есен кампанията ще се проведе отново като ще бъде доста по-масивна, доста по-продължителна. Ще отделим много време с общинските кметове на училищата, на детските градини, на домовете. Всички желаещи ще могат да минат на безплатна профилактика, на безплатна консултация, ще получат насоки нуждаещите се. Започваме след 15 септември по предварителен план, който ще се обяви. Кампанията ще бъде в рамките на два месеца, за да може да е по-задълбочена. Идеята е да се обърне достатъчно внимание на децата, да започнат да се грижат все повече за своите зъби. Имахме идея с кмета на община Ружинци да включим и родителите... Ще се опитам да стигна до най-малките в детските градини, като там нещата ще бъдат на игра - аз ще отида при тях, ще си поговорим, ще им раздам някои лакомства, ще им раздам четки, тъй като Община Ружинци е подготвила пакети с четки и пасти за зъби за всички деца, ще им покажа какво трябва да се прави, как да се прави. Така ще събера информация какво е състоянието на техните зъбки и трябва да помогна на родителите да изградят навици на своите деца. "
Чуйте повече във видеото.


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00