Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства с деца ще получат помощи за отопление

Снимка: Ани Петрова

320 000 семейства с деца ще получат еднократна помощ от 148,35 лева за покриване на разходите им за ток и парно. За целта са заделени над 49 млн. лева по проект, финнансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Средствата ще се изплащат от 20 септември до 30 ноември, като не е необходимо да се подават заявления, уточни зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Таня Михайлова:

"Нашите служители ще имат ангажимента и задачата да ги уведомят, да ги намерят, ако трябва и лично. Повечето от тези 320 000 семейства ще получат помощта си веднага, защото над 290 000 от тях получават помощта си по банков път. Останалите лица, които получават помощта си на пощата, тя ще бъде депонирана в съответните пощенски клонове, в които по принцип получават своето подпомагане, и тя ще ги чака в пощата докато не си я вземат."

Право на допълнителната помощ имат семействата, които получават детски надбавки и не са получили помощи за отопление за миналия отоплителен сезон. Те са подбрани автоматично от информационната система по тези критерии.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред които днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17

В Ослен Криводол отпразнуваха Петровден

За първи път от близо 20 години в с. Ослен Криводол отпразнуваха Петровден в местността Черковището. Инициативата за възстановяване на оброка е на жителите от селото, които се събраха, за да отправят молитва и да поднесат дарове на Св. Петър. На оброчният камък бяха поставени в дар хляб с житни класове за изобилна реколта , ябълки-..

публикувано на 30.06.24 в 06:20

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50

Доброволците от Лом без такси за технически и административни услуги

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Промяната е във връзка с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на..

публикувано на 29.06.24 в 16:37