Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин земеделски производители блокираха за часове пътя за Дунав мост 2

8
Снимка: Радио Видин

Във Видин десетки земеделски производители се включиха в проведения днес национален протест, като в продължение на близо три часа блокираха движението и в двете платна на пътя за граничния пункт при Дунав мост 2. Протестните действия са срещу решението на Народното събрание за вдигане на ветото за внос на зърно и други продукти от Украйна и са в защита на интересите на целия земеделски бранш, каза председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски:

"Вместо да се занимаваме с нашата основна дейност, свързана с производство на селскостопанска продукция, целият земеделски бранш е принуден да организира национални протести в цялата страна в подкрепа на своите искания и защита на собствените си интереси. Тъй като ние виждаме, че в момента държавата не защитава интересите на българските земеделски производители, а защитава явно чужди - не може произведените земеделски стоки в България да не се продават в българските магазини, а да се внася евтина земеделска продукция с неясен произход... Надяваме се, че разумът ще надделее. Надяваме се, че правителството ще разбере, че в земеделието трябва да има последователност, трябва да има приемственост. Разчитаме на диалог и надяваме се, че в крайна сметка ще бъдат защитени българските интереси."

Земеделските производители в момента са изправени пред невъзможност да реализират продукцията си, каза зърнопроизводителят Петьо Петров от Ново село:

"Ние сме потърпевши... Другите четири държави останаха със забрана за внос, а България само разрешава отпадането на забраната. В един момент ние не можем да си платим разходите от произведената продукция - след вноса на продукти от Украйна нашите цени падат много надолу и ние просто не можем да си покрием разходите... Нашето зърно се произвежда по всички европейски изисквания, а от Украйна внасят зърно, което е с не знаем какво качество - все пак там е  война, има обеднен уран, използват такива неща. За момента прибираме едната продукция, която е от пролетници. Фирмите ни изчакват до края на октомври, когато ни идват падежите за плащане на препарати, семена... Сега се засява пшеницата - за да вложим в торове, семена, ние трябва да имаме някакви приходи. Ние работим година за година - това е земеделието в България."

Ивайло Рангелов от Раковица също каза, че слънчогледът му стои все още неприбран на нивата, но в момента няма и търсене: 

"Продукцията, нашата, залежава, цените падат и като цяло за държавата е зле безконтролният внос. 4000 дка земя обработвам аз, от които 1500 дка са ми със слънчоглед - още не сме прибрали дори реколтата, но няма и търсене към момента, оставете цена. Жалко за държавата, не само за нас, зърнопроизводителите - като цяло националният бранш е сериозно застрашен."

Жасмина Генчева, чието семейство гледа около 1000 дка със зърнени култури в Брегово, е в подобно положение:

"Взехме техника на изплащане. Отделно торовете и препаратите през изминалия сезон бяха много скъпи, рентите се покачиха и в момента сме почти пред фалит. Продукция имаме непродадена, в момента очакваме да ожънем слънчоглед и царевица, за които мислим да задържим заради изкупните цени... Следващия месец започваме да изплащаме ренти и не знаем как ще бъде."

В протеста участваха и представители на други браншове. Животновъдът от Капитановци Александър Александров разказа, че заради вноса на сухо мляко от Украйна се е принудил да спре да гледа млекодайни овце. 

"Трябва някой да застане зад нас... Всичко се мисли само за тази Украйна. Гледам овце - спрях да гледам млекодайни овце само заради това, че наводниха ни със сухо мляко... Продадох тези овце, купих месодайни - не можеш да продадеш агнетата. Спасяваме се поединично. Гледам кошери - меда не мога да го продам. Защо? Защото внасят от Украйна..."

Стефан Борисов, представител на пчеларското сдружение в Брегово, посочи, че участва в протеста, за да подкрепи колегите си земеделски производители, тъй като представителите на бранша трябва да са единни: 

"Тук сме взаимно свързани - трябва да има симбиоза между пчелари, зърнопроизводители, животновъди. Това отдавна е в България пропуснато. Ако не си върнем родното земеделие, не успеем наново да си върнем България както е била някога аграрна сила, много губим. Не трябва да ни разединяват. В този момент да ни наричат "зърнари", "терористи" - обидно е... Ние нямаме нищо против другия да речем пчелен мед от Украйна или където и да е, но той няма това качество, защото там влагата, температурата, медодаването не е като тук. Нашият е по-качествен - това го знае всеки. И за да бъде продаден в Европа, го смесват с нашия, развалят качеството... Което не прави чест на нашето Министерство на земеделието. Трябва да му се даде по-голяма сила на това министерство да работи с всички отрасли в селското производство. Да бъде медът както киселото мляко - със стандарт, да се борим за неговото качество в Европа..."

Около час след началото на протеста, на мястото на блокадата дойдоха и представители на леви политически сили, които по-рано днес подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите местни избори. 

Протестиращите имат пет основни искания към управляващите. На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Настояват също така за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи. Сред исканията на земеделските производители е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. 

В коментар по темата премиерът Николай Денков каза, че протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от Европейската комисия и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата, посочи Николай Денков.

Протестите на земеделските производители продължават и утре, но вече ще бъдат концентрирани в София. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56