Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазаруваме с електронни ваучери от началото на 2024 година



От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни.
Ще има преходен период от шест месеца - до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно както на хартия, така и на електронен носител, обясни Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

"Предполага се, че от 1 юли 2024 година ваучерите ще бъдат само електронни. Дигитализацията на ваучерите за храна беше доста дългоочаквана от работодателите и потребителите, тъй като след пандемията от COVID-19 много от служителите продължават отчасти да работят от вкъщи или от разстояние. Самото предоставяне на хартия беше затруднено поради това. Освен това, все пак сме в XXI век. Потребителите вече са свикнали с разплащанията с карта. Навлизат мобилните и безконтактните разплащания. Тази мярка беше чакана дълго".

Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение.

"Ще има възможност ваучерът да бъде на физически носител, тоест на карта, или изцяло виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи вече от избора, от предпочитанията на всеки конкретен работодател. България е последната страна в ЕС, в която това се случва. От повече от 10 години в някои държави е преминато изцяло на дигитални носители".

Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена, защото в търговските обекти не се връща ресто

"Това ще е едно от основните предимства на електронните ваучери - потребителите ще могат да ги използват за конкретна сума, за конкретна покупка. Ще може да пазарувате както за по-малки суми, за кафе, закуска, така и за по-големи суми, но няма да трябва да използвате кръгла сума, както беше досега. От ваучерите за храна няма да могат да се теглят средства в брой обаче".

В България системата съществува от около 20 години и е строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 млрд. лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

"По принцип увеличението зависи както от възможностите на работодателите, така и от държавния бюджет, именно заради тази квота. Постепенно в последните години сумата нарасна значително. Спрямо покупателната способност на потребителите и растящата все още инфлация при храните - може би може да се очаква в следващите години тази сума да нарасне, да се промени".

Дигитализацията на ваучерите за храна означава удобство и по-голяма сигурност, е мнението на видинчанка, която всеки месец получава ваучери за храна от фирмата, в която работи.

"Чух за нововъведението, харесва ми. Няма да е нужно да съм на работа, да се редя, да чакам за ваучерите, дори да съм отпуск или болничен, дори да съм извън града - ще ги получавам. По-удобно е, по-бързо е. Идеята звучи добре, ще става по-бързо. Няма и да чакаме толкова много. На по-възрастните хора не им допада електронизацията".

Ваучерите ще могат да се използват в магазините, където има ПОС терминал или в онлайн магазин за хранителни продукти. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50