Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празнична програма, велосъстезание, ретро влак и историческа възстановка за Деня на независимостта в Мездра

Снимка: Община Мездра, Колаж на Радио ВИДИН

С тържество на градския площад на 22 септември 2023 г. (петък) Община Мездра ще отбележи 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството е от 10:00 ч., посочват от общинската администрация.


По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра. Приветствие към гражданството ще произнесе кметът на общината Иван Аспарухов.


Тематична програма по случай Деня на независимостта ще изнесат Вокална група „Детски свят“, с художествен ръководител Анета Петкова и мажоретен състав, с художествен ръководител Христина Стоянова към Център за подкрепа за личностно развитие.


От 10:30 ч. на площад „България“ ще се състои състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Класиралите се от първо до трето място в отделните възрастови групи ще получат награди. Спортната проява се организира по повод Европейския ден без автомобили - 22 септември, и е част от активностите в рамките на Националната инициатива „Нестле за Живей Активно! 2023“, към която Община Мездра се присъединява за трети път.


Поради интензивния автомобилен трафик по републикански път IIІ-103 Мездра - Роман, свързан с модернизацията на международен път Е-79 между Мездра и Ботевград, тази година няма да се проведе традиционният велопоход до село Долна Кремена и обратно, съобщават още от Общината.


След края на велосъстезанието ще бъде разиграна томбола с 36 предметни награди, в която ще се включат всички участници в състезанието. Големите награди в томболата са велосипед, тротинетка и скейтборд. Ще бъдат раздадени и две футболни, две баскетболни топки и други спортни пособия.


В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.


По време на едночасовия престой на композицията на гара Мездра желаещите ще могат да се качат и да разгледат влака, а членове на Национален съюз „Единение“, с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов, ще пресъздадат пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра „живи картини“ от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална програма ще изнесе Вокална група за стари градски песни „Мездрея“ към Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра.


Вижте още

Детска площадка във Видин е превърната в коледно градче

За поредна година от фондация "Подкрепа за реализация" превърнаха в коледно градче детската площадка до сградата на митрополията във Видин.  Украсата е подарък за децата на града, каза Диман Михайлов от екипа на фондацията: "Украсата на детската площадка до църквата "Св. Николай Мирликийски" организираме от 2018-та година след едно наше посещение в..

публикувано на 09.12.23 в 14:24

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик и бе открит Коледния базар

Въпреки студеното време жителите на града изпълниха централния площад „Възраждане“, за да наблюдават грейването на коледната елха в Белоградчик. Заедно с традиционното запалване на светлините, за първи път в града бе открит и бляскав Коледен базар. Така бе положено началото на множество коледно-новогодишни празненства в града. На отбелязването на..

публикувано на 09.12.23 в 08:54

Във Враца представиха възможности за финансиране на фирми

Във Враца започна разяснителна кампания по Програма Иновации и конкурентоспособност от Министерството на иновациите и растежа, по процедура BG16RFPR001-1.003 „Внедряване на иновации в предприятията" по ПКИП. На събитието присъстваха експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност", които представиха процедурата пред участниците в..

публикувано на 09.12.23 в 08:39

Честваме зачатието на света Анна

На 9 декември православната църква почита свещеното зачатие на Света Анна – майката на Света Богородица. Денят е известен още и като Анино/Янино зачатие, защото това е денят, в който е зачената Дева Мария. Светицата е считана за покровителка на бременните жени, на майките, вдовиците, девиците и на брака. Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен..

публикувано на 09.12.23 в 08:05

Снимката на 8 декември 2023 година

Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин. Ремонтът ще се извърши със средства от бюджета на университета, съобщи административният директор Момчил Станков.  Той поздрави студентите с празника. Административният съд отхвърли жалбата на  Лозина Николова  срещу решението на Общинската..

публикувано на 08.12.23 в 18:00

Коледна елха ще грейне в село Кутово

Празнична програма за запалване на светлините на коледната елха организират във видинското село Кутово . Тържеството ще е на 9 декември, от 15:00 часа, на площада в селото, каза специалистът "Гражданска регистрация" в кметството Елена Тодорова . "Ще има много изненади. Дядо Коледа ще пристигне по необичаен начин, заедно със Снежанка. Дали ще..

публикувано на 08.12.23 в 16:15

Съдът потвърди прекратяването на правомощията на видински общински съветник

Административният съд отхвърли жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин за прекратяването на пълномощията ѝ като общински съветник от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Припомняме, че причината за решението на ОИК е констатирана несъвместимост, тъй като Лозина..

публикувано на 08.12.23 в 15:59