Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Белоградчик е домакин на балонена фиеста

Снимка: Светослав Цветанов

За трети път Белоградчик е домакин на балонена фиеста. Тази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата.

"Имаме може би два пъти повече желаещи да летят с балон, включително панорамни издигания със свободни полети. Хората полудяха просто. Може би с течение на времето придобива известност това събитие, превръщането на Белоградчик в малката Кападокия на Балканите и наистина е много красиво човек да лети над скалите в компания с различни балони."

Тази година посетителите на събитието ще могат също така да участват и в редица вълнуващи допълнителни активности - джип сафари, разходки с АТВ, фотосесия с летяща рокля, разходка с електрически велосипеди и дегустация на премуим вина, допълни Евтим Стефанов

"Тази година сме включили фотоконкурс, конкурс за художници, а също така наши приятели правят състезание по планинско бягане в рамките на фиестата. Събират се много събития. Имаме всяка вечер концерт. На 21 септември ще свирят "Ограничителна заповед" от Видин, на 22-ри, по случай празника на България ще свирят "Остава" и Милена Славова ще завърши концертните вечери на 23-ти."

Стартовата площадка за издигане е местността Панаирище в Белоградчик. Свободни полети с балон над Белоградчишките скали и панорамни издигания с привързан за скалите балон се изпълняват сутрин и вечер при подходящи метеорологични условия. 

Вижте още

Грейва коледната елха в Кула

Кметът на Кула Владимир Владимиров ще запали светлините на коледната елха в града. Това ще стане на 4 декември, понеделник,  в 17:30 часа пред сградата на общината.  Негови помощници ще бъдат малчуганите от Средно училище  "Васил Левски", които ще зарадват гостите с коледни стихотворения и песни, а самодейците от Народно читалище "Просвета 1882" ще..

публикувано на 03.12.23 в 15:00

Изложба базар откриват в Дневния център за пълнолетни лица в Монтана

Изложба базар "Коледата в нас" ще бъде открита в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Монтана. В нея ще бъдат показани сувенири, изработени в часовете по трудотерапия в центъра. Със събраните средства ще бъдат закупени материали за бъдещите занимания, каза директорът на центъра Калинка Миронова: "Всички сувенири са много различни,..

публикувано на 03.12.23 в 13:39

Пореден успех за таланти от Мездра

Пореден голям успех постигнаха талантливи мездренски деца. Това са участниците в тазгодишното издание на Националния конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък" Велико Търново.  Вокална група  "Wings" с ръководител Тони Яшова завоюва 1-во и 2-ро място.  Тереза Стоянова добави още две индивидуални първи места -  в категория "Рок" и 1-во..

публикувано на 03.12.23 в 12:05

Млади творци откриват благотворителен щанд в Монтана

Коледен благотворителен щанд на учениците от студиото по изобразително изкуство "РЕНИАРТ" ще бъде открит в рамките на традиционната изложба "Зима" на дружество на художниците "Тенец" в Монтана. Средствата от него ще бъдат дарени за лечението на дете, обясни ръководителят на студиото Таня Василева: "Работилницата работи усилено и почти сме на..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

Топъл обяд за нуждаещи се деца осигурява БЧК в Кула

40 деца от община Кула са включени в програма "Топъл обяд" на БЧК и ще получават безплатно топла храна през зимните месеци на тази учебна година. Това каза председателят на Областния съвет на организацията във Видин Цветелина Петрова: "Ще храним 40 ученици от средното училище в Кула. Храненето е за 55 учебни дни, започва в понеделник, 4 декември,..

публикувано на 03.12.23 в 10:10

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Целта е да се повиши информираността на обществото за проблемите на хората с увреждания и за ползите от тяхното приобщаване в различни области на общественото развитие.  Над 300 души членуват в организацията на Съюза на инвалидите във Видин. В ежедневието си те се сблъскват с..

публикувано на 03.12.23 в 08:51

Засилен контрол на рибните стопанства в Монтанско

В област Монтана започнаха проверките в рибните стопанства за Никулден. 24 са регистрираните рибовъдни стопанства в областта.  "Контролът е изключително стриктен", съобщи Ростислав Василев, началник сектор "Рибовъдство и контрол" към ИАРА Монтана: "Около 15 са активните риболовни стопанства, които произвеждат и развъждат риба и други водни..

публикувано на 03.12.23 в 08:05