Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

2
Снимка: Радио Видин

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на Република България. На тази дата през 1908 година в старата столица Търново княз Фердинанд прочита манифест към българския народ, с който България е обявена за независимо царство. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата "цар".  

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Община Видин ще отбележи тържествено Деня на независимостта от 11 часа на площад "Бдинци".

В Монтана ще се проведе празнично шествие по ул. "22 септември", а от 10.30 часа на площад "Жеравица" ще има концерт с участието на Мажоретен състав към Общински младежки дом, Духов оркестър "Дико Илиев", Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" и Народен хор "Пъстренец" към читалище "Разум 1883".

Във Враца събитията за годишнината от обявяването на Независимостта на България ще са на площад "Христо Ботев". Началото ще е от 11 часа.  В програмата ще участват духовият оркестър, както и танцовите състави "Хемус" и "Вратица". Пред паметника на поета и революционер ще бъдат поднесени венци и цветя.


Празничната програма във Враца ще продължи с аудио-визуален спектакъл с участието на квартет Eastern String Quartet, който ще започне в 20:00 часа на водното огледало.


С тържество на градския площад в Мездра ще отбележат 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Началото ще е от 10:00 ч. Тематична програма ще изнесат Вокална група "Детски свят" и мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие.

В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак "Витоша Експрес". Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение "Обединени Балкани" по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.


Галерия

Вижте още

Снимката на 4 декември 2023 година

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев за председател на Общинския съвет.  Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха включени..

публикувано на 04.12.23 в 18:05
СУ

Видинското училище по изкуствата организира коледен маратон

Коледен маратон за изкуство организират от Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин. Конкурсът е насочен към всички училища в града, каза учителят по музика и пиано в учебното заведение Ана Илиева :  "Във всички училища има деца, които обичат да се занимават с изкуство и ние ги каним да станат част от нашата изява. Планираме един..

публикувано на 04.12.23 в 17:11

В село Доктор Йосифово вече има вода

"Възстановено е водоснабдяването и в село Доктор Йосифово – последното от трите села в община Монтана, в което от близо седмица няма вода", съобщи кметът на Монтана Златко Живков . Помпената станция на селото ще бъде захранвана с агрегат, осигурен от ВиК – Монтана, докато "Електроход" възстанови електроснабдяването до нея. Подобно е..

публикувано на 04.12.23 в 16:31

Лозина Николова обжалва отстраняването ѝ от Общинския съвет във Видин

Лозина Николова обжалва в Административния съд във Видин решението на Общинската избирателна комисия, с което бяха прекратени пълномощията ѝ като съветник във видинския местен парламент от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Според Общинската избирателна комисия с назначаване на Лозина Николова на длъжност..

публикувано на 04.12.23 в 15:27

Светослав Славчев: С чиновнически подход се пречи на Община Видин да функционира нормално (видео)

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев (на снимката - първият вляво) за председател на Общинския съвет. Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния..

публикувано на 04.12.23 в 14:30

Открита приемна във Видин представи възможностите за европейско финансиране

Във Видин се проведе последната от поредицата открити приемни, организирани от Областния информационен център (ОИЦ), свързани с възможностите за финансиране от Европейския съюз на програмите, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2021-2027. Сред тях са интегрираните териториални инвестиции и енергийната ефективност за гражданите и бизнеса,..

публикувано на 04.12.23 в 13:26

Църква в Лом е основно ремонтирана

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм „Свети Никола Стари“ в Лом . Църквата е обновена по проект на Видинската митрополия, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Кметът Цветан Петров и народният представител Ирена Димова..

публикувано на 04.12.23 в 11:16