Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествие по улица "22 септември" в Монтана отбелязаха Деня на независимостта

4
Снимка: Любо Андреев

Под звуците на Духов оркестър "Дико Илиев" се отправи шествието по улица "22 септември", съпровождано от мажоретки и танцьори. На всеки един от домовете бе поставено знаменце на България. Цветанка Ангелова е бивша учителка и повече от половин век живее на именитата улица.


"Винаги на 22 септември е тържествено, защото това е моята улица, защото тук живея, защото тук са израснали децата ми." 


С решение от 1994 година общинския съвет в Монтана връща старото име на улица "22 септември", която до тогава носи името "Армейски генерал Иван Михайлов". В Държавен архив Монтана се пазят телеграми, свързани с Деня на независимостта, сподели Мариан Замфиров, главен експерт.

Мариан Замфиров

"Най - ранният документ е една телеграма от врачанския окръжен управител до берковското околийско управление за начините за разгласяване в околията на радостната вест от обявяването на Независимостта на 22 септември. Там се посочва, че населението трябва да бъде известено. Трябва да се организира едно всенародно тържество и честване. Където има военни гарнизони, също трябва да бъде изведена войската, да се отслужат благодарствени молебени. Това е известено на местните градски органи още на 22 септември. Разбира се, само по себе си организирането на тези събития изисква малко повече време, така че нещата се случват през следващите дни. Също така имаме и телеграма на берковския архиерейски наместник лично до цар Фердинанд, в която се изразява въодушевлението на Българската православна църква и се изразяват благопочитания към царското семейство." 


Отбелязването на Деня на независимостта в Монтана завърши с празничен концерт на централния площад "Жеравица".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време на мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05