Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Снимка: http://kartanavremeto-vratsa.org/

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни краеведите не само събират ценностите на историческото минало, но ги изследват, публикуват и популяризират. Един от тях - краеведът на врачанската библиотека Калина Тодорова, посвещава години наред на проекта "Карта на времето" - дигитален архив с над 2000 истории от 132 населени места. Всеки четвъртък в ефира на Радио ВИДИН ви разказваме по една тях. А сега ви срещаме с Калина Тодорова, чиято следваща идея е за "Карта на времето на Северозапада"

"В последните години аз имам за своя мисия да събирам, да съхранявам и да разпространявам всичко, свързано с живота в Северозападна България. Преди няколко години направихме сайта "Карта на времето" - един доста мащабен проект на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Посетих 132 населени места. Разпитвах разказвачи, майстори на народни занаяти, имаше и доста интересни личности и лични истории, но и много свързани със социални, обществени градежи, различни дейности, различни перипетии от житието и битието на всяко едно населено място и тук не на последни място стигнах до оброци, вековни дървета, както и до вековни хора. Така че това бяха едни пътища, които много ме заредиха. Говорих с над 2000 човека, слушах над 2000 песни, над 10 000 фотоса събрах. Но аз, мислейки си, че съм си изпълнила дълга, в последно време започнах да апелирам и даже имах идея да си направим Карта на времето на Северозапада... Смятам, че не трябва да се бавим, смятам, че трябва да тръгваме отново. По-важно е да се запише това поколение витално, невероятно, което си отива. Да пренесем не някакви модели за живот, а тази духовност, тези вечни духовни ценности, за да пребъдем като човеци."
 
Всеки един човек е една вселена и всеки един от тях е невероятно ценен, независимо дали е от града или от селото, добави краеведът. По думите ѝ всяка една история е завладяваща и емоционално заредена. 

"Всяка една история ме е докоснала много дълбоко, плакала съм много пъти. Даже с една колежка като отидохме, тя плачеше с мен, и то не за тъжна история... Много са историите и за млади, и за стари. Аз не съм ходила само за столетници, а за хора от различни възрасти..."

Калина Тодорова смята, че събирането на памет е нейният дълг и затова продължава да го прави. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10