Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Снимка: Сдружение КнигиниПървото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата - Челопек. Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински фонд „Култура“. Програмата е богата и вплита в себе си много и различни дейности и идеи.

Освен всички, които помагат за реализирането на културните прояви, голям принос има и малката книжарничка с мисия в Челопек, книжарница "Извор", както и на едни трудолюбиви дами от творилница "Добрини". Благодарение на средствата от продажбите и дейностите им, този фестивал е на път да се реализира.

По-малко от 10 души организират предстоящото събитие в събота, обясни и Мария Дончева от "Книгини":

"Видимо е, че устояваме във времето, нашата кауза устоява, развива се и се утвърждава... Трябва желание, сърце, работохолизъм и задължително любов. Без любов няма как да се случат нещата. Силно се надяваме и всъщност вярваме в това, защото наистина ни се получават нещата и това не е случайно. Просто го правим от сърце."

Един от специалните гости на фестивала ще бъде певецът Веселин Маринов, който ще представи автобиографичната си книга "От любов". Изпълнителят разказа как се е решил да напише книга за себе си:

"Бях атакуван в последните 15 години от различни издателства да направя такава книга. Но си спомням моя духовен баща, Тончо Русев, който ми казваше: "Веско, не е моментът сега. Ще напишеш книга, когато вече няма какво да дадеш повече". Мина време и разбрах, че му е времето да направя една такава книга, защото не трябва да чакам, както Тончо Русев ми казваше, като остарея, когато вече нищо не мога да дам - тогава да разказвам. И си реших, че сега, когато съм актуален, когато имах актуална годишнина, 40 години на сцена, да направя тази книга. Подготвихме я за около 3-4 месеца с много повторения, преглеждания на самите глави и се радвам, че от време на време ме канят и да я представям на места, където съм провокирал интерес."

С представянето на книгата на Веселин Маринов ще завърши и Фестивалът на книгата, добрините и традициите във врачанското село. Срещата с българския изпълнител на 1 октомври започва в 15:00 часа, а място на провеждане на фестивала е дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на Народно читалище „Огнище - 1930“ в Челопек.

БНР подкасти:

Вижте още

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05