Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на правото да знам

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

Сред номинираните е жителка на Козлодуй

За 21-ви път Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996 г. до днес провежда постоянна кампания за подобряване състоянието на достъпа до информация в България и участва активно в международни мрежи и инициативи, свързани със защитата на правото на информация. Една от целите на "Програма достъп до информация" е да работи за прозрачност на институциите на централната и местната власт, каза адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на организацията:

"Програма достъп до информация" е основана от група интелектуалци, сред които има юристи, социолози, журналисти. Мисия, която осъществяваме много години, осъществявайки постоянна кампания за познатост на правото на информация. Бяхме в основата на приемане на Закона за достъп до обществена информация. Даваме постоянна правна помощ на търсещите информация, консултираме ги по заявления. Водим съдебни дела на откази на Институции да предоставят достъп до обществена информация и разбира се оповестяваме непрекъснато новостите в тази област. "Програма достъп до информация" е известна и разпознаваема в целия свят. През 2002 година на международна конференция в София беше създаден Международният ден на правото да знам и десетки държави по целия свят започнаха да го отбелязват. Нещата стигнаха до там, че през 2015 година ЮНЕСКО, а през 2019 година най-голямата международна организация - ООН, официално признаха този ден. Той в момента се отбелязва на всичките континенти, без Антарктида. През 2002 година възникна идеята да сплотим гражданите по света за ценността на достъпа до обществена информация. Ние взехме нашето решение за България на церемония да връчваме четири положителни награди, три от тях са за търсещите информация, четвъртата - за институция, която изпълнява задълженията си. Имаме и две отрицателни награди. Чрез тези награди, хем популяризираме Деня на правото да знам, правото на достъп до информация, но също така предупреждаваме институциите, че трябва да бъдат прозрачни и отчетни пред гражданите "

Една от целите на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация. Една от номинираните тази година е  Наталия Станчева от Козлодуй, която с помощта на "Програма достъп до информация" е успяла да накара институциите да признаят, че в АЕЦ "Козлодуй" се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нерегистрирано лечебно заведение в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения. 

"Работя в АЕЦ - Козлодуй, научих, че съществуват нередности в Служба "Трудова медицина" в АЕЦ - Козлодуй и ми беше интересно какви са подробностите за така нареченото лечебно заведение. За програмата достъп до информация научих от интернет. Оказа се, че Служба "Трудова медицина", не е Служба "Трудова медицина", а е незаконно лечебно заведение. Определено всичките проверки са по повод сигналите, които аз подадох, стигнах до сигналите чрез Програмата, с помощта на която получих информация. Аз изобщо не съм се стремила към номинация, защото за мен в конкретния случай е наистина важен резултатът."

Церемонията по повод Международния ден на правото да знам ще се проведе днес от 17:30 в Националния дворец на културата в София.

Повече информация ще намерите в звуковите файлове.

Вижте още

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05