Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подписка за референдум за националния празник започна във Видин

Професор Искра Баева: Предложението за смяна на националния празник е необмислено, отклонява вниманието

Снимка: Радио Видин

Подписка за референдум за запазване на 3-ти март като национален празник стартира във Видин с гостуване на проф. Искра Баева, обявиха от местна политическа формация. Според професор Баева, с предложението за промяна на националния празник на България  от 3-ти март на 24-ти май се отклонява вниманието от по - важни теми.

"Мисля, че това предложение да бъде сменен националният празник е доста необмислено, да кажа меко и най - вече ми се струва, че то, като че ли няма шансове да бъде реализирано. Тази тема се повдига сякаш, за да ни накара да се занимаваме с този въпрос, който така или иначе е предрешен, за да не се занимаваме с други по - важи неща. Това е мото усещане, че в момента използват този въпрос, за да отклонят вниманието от по - важните за българите теми на всекидневието."

Подписката ще бъде разпространена на съботния пазар във Видин, както и до клон на банка на улица "Търговска" в града.

Вижте още

Грейва коледната елха в Кула

Кметът на Кула Владимир Владимиров ще запали светлините на коледната елха в града. Това ще стане на 4 декември, понеделник,  в 17:30 часа пред сградата на общината.  Негови помощници ще бъдат малчуганите от Средно училище  "Васил Левски", които ще зарадват гостите с коледни стихотворения и песни, а самодейците от Народно читалище "Просвета 1882" ще..

публикувано на 03.12.23 в 15:00

Изложба базар откриват в Дневния център за пълнолетни лица в Монтана

Изложба базар "Коледата в нас" ще бъде открита в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Монтана. В нея ще бъдат показани сувенири, изработени в часовете по трудотерапия в центъра. Със събраните средства ще бъдат закупени материали за бъдещите занимания, каза директорът на центъра Калинка Миронова: "Всички сувенири са много различни,..

публикувано на 03.12.23 в 13:39

Пореден успех за таланти от Мездра

Пореден голям успех постигнаха талантливи мездренски деца. Това са участниците в тазгодишното издание на Националния конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък" Велико Търново.  Вокална група  "Wings" с ръководител Тони Яшова завоюва 1-во и 2-ро място.  Тереза Стоянова добави още две индивидуални първи места -  в категория "Рок" и 1-во..

публикувано на 03.12.23 в 12:05

Млади творци откриват благотворителен щанд в Монтана

Коледен благотворителен щанд на учениците от студиото по изобразително изкуство "РЕНИАРТ" ще бъде открит в рамките на традиционната изложба "Зима" на дружество на художниците "Тенец" в Монтана. Средствата от него ще бъдат дарени за лечението на дете, обясни ръководителят на студиото Таня Василева: "Работилницата работи усилено и почти сме на..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

Топъл обяд за нуждаещи се деца осигурява БЧК в Кула

40 деца от община Кула са включени в програма "Топъл обяд" на БЧК и ще получават безплатно топла храна през зимните месеци на тази учебна година. Това каза председателят на Областния съвет на организацията във Видин Цветелина Петрова: "Ще храним 40 ученици от средното училище в Кула. Храненето е за 55 учебни дни, започва в понеделник, 4 декември,..

публикувано на 03.12.23 в 10:10

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Целта е да се повиши информираността на обществото за проблемите на хората с увреждания и за ползите от тяхното приобщаване в различни области на общественото развитие.  Над 300 души членуват в организацията на Съюза на инвалидите във Видин. В ежедневието си те се сблъскват с..

публикувано на 03.12.23 в 08:51

Засилен контрол на рибните стопанства в Монтанско

В област Монтана започнаха проверките в рибните стопанства за Никулден. 24 са регистрираните рибовъдни стопанства в областта.  "Контролът е изключително стриктен", съобщи Ростислав Василев, началник сектор "Рибовъдство и контрол" към ИАРА Монтана: "Около 15 са активните риболовни стопанства, които произвеждат и развъждат риба и други водни..

публикувано на 03.12.23 в 08:05