Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ловците трябва да предават проби за изследване от отстреляните диви свине

2
Снимка: ОДМВР - Шумен

Във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня в неделя, 1 октомври, Българската агенция по безопасност на храните напомни на ловците, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете и трихинелоза. 

Вирусът на Африканска чума по свинете не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта. Изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине.

Изследването се извършва в акредитирани лаборатории включително и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните, официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото.

Галерия

Вижте още

Грейва коледната елха в Кула

Кметът на Кула Владимир Владимиров ще запали светлините на коледната елха в града. Това ще стане на 4 декември, понеделник,  в 17:30 часа пред сградата на общината.  Негови помощници ще бъдат малчуганите от Средно училище  "Васил Левски", които ще зарадват гостите с коледни стихотворения и песни, а самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"