Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана кандидатства за подмяна на старите градски автобуси с електрически

Снимка: Община Монтана

Община Монтана кандидатства за закупуване на шест електрически автобуса и изграждане на осем зарядни станции по Националния план за възстановяване и устойчивост. Инвестиционното предложение е направено съвместно с община Враца по процедура "Екологосъобразна мобилност" и е внесено тази седмица в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Автобусите са предназначени за обслужване на градските линии на обществения транспорт в Монтана. Това предложение е първата стъпка към поетапната подмяна на дизеловите автобуси с електрически. С тези мерки община Монтана изпълнява стратегическата си цел за подобряване чистотата на въздуха и създаване на по-здравословна среда на живот. Очакваните резултати са намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид, азотни окиси, фини прахови частици, летливи органични съединения, серен диоксид, въглероден монооксид, парникови газове и др. Като пряк ефект се цели намаляването на шума, повишаване на енергийната ефективност, понижаване на разходите.

Общият бюджет на проекта за общините Монтана и Враца е 8 800 000 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Река Делейнска

Проливните дъждове наводниха имоти във Видинско

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд , съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър. Придошла е река Делейнска . Три екипа на видинската пожарна служба са съдействали на жители на село Делейна за прекъсване на електричеството и..

публикувано на 09.05.24 в 10:03

В РЗИ Враца започват да имунизират срещу коклюш

Министерството на здравеопазването въвежда от днес – 9 май, временни противоепидемични мерки във връзка с епидемичното разпространение на коклюш в страната. От Регионалната здравна инспекция във Враца организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36..

публикувано на 09.05.24 в 08:23

52 л/кв.м. са паднали във Видин тази нощ, жълт код за днес

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра и в Лом - 25 литра на квадратен метър.  Жълт код за значителни валежи за 11 области в Западна България издаде за днес..

публикувано на 09.05.24 в 08:17

Снимката на 8 май 2024 година

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в различни..

публикувано на 08.05.24 в 18:00

Ани Арутюнян е новият областен управител на Видин

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на четири области, сред които и Видин.  Ани Арутюнян, която с решение на Министерски съвет от днес е назначена за областен управител на Видин до този момент беше заместник-областен управител. Тя замени на поста досегашния областен управител Иво Атанасов.  Новият..

публикувано на 08.05.24 в 17:57

Предстои 15-ият преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

На 11-и и 12-и май Вършец ще бъде домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, като участниците ще бъдат от цялата страна – съобщи кметът на общината Иван Лазаров.  "Готови сме, празнично ни е. Да не забравяме, че духовата музика е част от традициите и фолклора на Северозапада. Надяваме се и времето да е..

публикувано на 08.05.24 в 16:46

Съдът наказа мъж, превозвал мигранти в Монтанско

Наложено е наказание на обвиняем по дело на Районна прокуратура - Монтана за незаконно подпомагане на мигранти , съобщиха от Апелативната прокуратура в София. През октомври миналата година в района на прохода "Петрохан" той е превозвал с лек автомобил 7 граждани на Сирия. Мигрантите не притежавали документи за самоличност, като сред тях имало и..

публикувано на 08.05.24 в 16:39