Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актът е насочен срещу сливането на политическата власт, едрите икономически интереси и медиите

Със закон Европейският съюз насърчава независимата журналистика

Нов европейски орган ще следи за защитата на медийната свобода

Снимка: Радио Видин

Европейският акт за свобода на медиите беше приет на първо четене от Европейския парламент.

С него се гарантира защитата на журналистите от натиск и от употребата на всякакви методи за подслушване и следене. Целта на нормативния документ не е да цензурира или да регулира медиите, а да отхлаби хватката на бизнеса и на властта, за да създаде необходимата среда за независима журналистика, обясни Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, съдокладчик по регламента.

"Платформи, които се намират извън Европейския съюз, имаха право да цензурират европейски медии и да свалят медийни публикации. Сега това ще може да става много трудно. Целта на този европейски акт е създаване на условия за независима журналистика. В този закон се говори и за осветяване на собствеността на медиите. Трябва да се посочва какви са финансовите източници, какви са спонсорствата. Читателят трябва да има лесен достъп до тази информация". 

Всеобщият акт за свобода на медиите, който слага край на тенденциозното разпределение на евросредства, чрез което се бетонира политическото влияние в редица държави, е продиктуван от спада на доверието към обществени и частни медии, достигнало критична точка, посочи Марин Лесенски, програмен директор Програма "Европейски политики и гражданско участие" в институт "Отворено общество".

"Проблемите с журналистиката съществуват отдавна. В България през целия Преход се опитваше да наложи независимата журналистика като един елемент на демокрацията, но един от проблемите, който се появи и влоши ситуацията, е точно навлизането на социалните медии. Това показа проблема на традиционните медии. Източниците на финансиране, изобщо целият начин на функциониране на традиционните медии, беше поставен под въпрос, трябваше да се търсят нови начини. Позитивна оценка давам на този акт, който иска да даде независимост на журналистите и медиите от външни влияния. Това, което се опитва да направи новото законодателство, е да бъде поставено на европейски основи, т.е. във всички страни. Важно е да има един независим борд, съставен от професионалисти, който ще бъде независим дори от Европейската комисия, ще съблюдава за изпълнението на правилата в отделните държави".

Европейският борд, който ще бъде създаден, за да наблюдава независимостта на медиите, трябва да действа внимателно, защото не добре преценените мерки могат да преминат в цензура, обясни още експертът. Новият орган ще бъде правно и функционално независим от Комисията и ще действа самостоятелно.  

"Един от основните проблеми е за налагането на цензура, когато се регулират медиите, защото този метод може да се използва двуяко. Затова толкова внимателно се действа, може би затова този медиен борд ще решава... Имаше и други съпротиви, казвам го, за да се види колко е трудна тематиката. От този закон се изисква издателите да не могат да се намесват в работата на медиите, но страни като Германия - там съюзът на издателите се противопостави на това нещо, там считат, че самите те имат право на определена политика, която трябва да се следва, че не може да има пълна независимост. Това е много трудно да бъде постигнато, този баланс между свободата на изразяване, свободата на медиите и това да бъде отговорна информацията, която се предоставя. Другото, което ще бъде много трудно да се направи, е поставянето във фокуса на социалните медиите. Върви спор дали те са медии, дали имат медийни функции, но по-скоро са платформи...".

Все по-трудно става доверието към медиите да се върне, отбеляза още той.

"В традиционните медии все още има голямо доверие, но общото недоверие към авторитети, политици и институции, се пренася и към медиите. Виждаме как беше разрушено доверието в печатните медии, във вестниците, това премина към друг тип медии. Много е трудно да се върне това доверие. Това е един от проблемите: непроверена и недостоверна манипулация, например, някой път хората ги пренасят от една на другия медия, поставят ги под общ знаменател. Всеобщото недоверие води до поляризация и нефункционални общества".

Основните положения в регламента, подкрепени от Европейския парламент, са свързани със:

- забрана за използване на шпионски софтуер за проследяване и подслушване на журналисти; забрана за натиск към журналистите за разкриване на източниците си на информация;

- забрана за онлайн платформите като Фейсбук, Екс, Тик Ток и др. произволно да свалят качествено медийно съдържание;

- осветляване на финансовите източници на медиите;

- контрол върху разпределението на държавни и европейски средства за финансиране на медии;

- прозрачна и ясна собственост на частните медии и гаранция за защита на редакционната независимост от намеса на рекламодатели и спонсори; 

- финансиране на обществените медии на дългогодишна база, което да гарантира тяхната независимост;

- наблюдение на европейско ниво и в тясно взаимодействие с Европейската комисия, но независимо от нея, за концентрация на собствеността на медиите, за натиск върху журналисти, за зависимост на националните регулатори от политическата власт, за непрозрачно финансиране на медии - в България и другите държави членки; 

Към момента е трудно да се посочи дали една медия е независима, на мнение са видинчани. Затова според тях най-добрият вариант е новините да се подлагат на проверка чрез повече източници, защото преобладават фалшивите вести, обслужващи дадени интереси.

"Преди не беше така, но не е и изненада, защото са намесени пари и всякакви интереси, дали политически, дали независими... Трудно ми е да се доверявам, опитвам се, стига да имам времето, да проверява в повече издания какво пише по темата".

Европейският акт за свободата на медиите е регламент, което означава, че когато влезе в сила, текстовете в него ще се прилагат от държавите членки без възможност за интерпретации. Това се очаква да стане в началото на 2024 г., след като приключат преговорите със Съвета. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00