Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се интересът към противоковидните ваксини във Видин

Снимка: БГНЕС

Повишава се интересът на видинските граждани към имунизирането с противоковидни ваксини. От началото на кампанията, която стартира на 27 септември, са имунизирани 393-ма души, съобщи д-р Марияна Чавдарова от дирекция "Контрол на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Ваксини се поставят при нас, в Регионална здравна инспекция - в имунизационен кабинет, и също така на личните лекари, по желание от страна на техните пациенти, също могат да им бъдат предоставени флакони и те поставят противоковидната ваксина. Ежедневно около 30-40 души се имунизират в Регионална здравна инспекция." 

Ваксината, която се поставя е адаптирана към действащите в момента щамове на COVID-19, уточни д-р Чавдарова:

"Препоръчва се за лица над 12-годишна възраст. За хора с компрометиран имунитет - с различни хронични заболявания, които се очаква, че по-тежко ще преболедуват, ако евентуално бъдат заразени с ковид. За бременни жени също се препоръчва. На този етап препоръките са да се поставя еднократно и условието е лицата да са здрави и да е минал поне тримесечен период от предната имунизация."

Работното време на имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция е от 9:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:00 ч. до 16:00 ч., от понеделник до петък. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Литургия и курбан за празника на Антимово

На Гергьовден своя празник отбелязва видинското село Антимово. По този повод е подготвена специална празнична програма, обясни секретарят на местното читалище Цеца Христова.  "Предвиждаме празнична литургия в църквата с участието на владиката и църковен хор. Курбан, голям курбан ще има в двора на църквата, под липите. Ще подредим масите, хората..

публикувано на 06.05.24 в 10:53

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 06.05.24 в 09:48

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53

НИМХ: Предимно слънчево време на Гергьовден

Днес ще бъде предимно слънчево, прогнозират от Националния институт по метеорология  и хидрология. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21 и 26 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 06.05.24 в 08:36

Почитаме св. Георги Победоносец

На 6 май Българската православна църква почита паметта на св. Георги Победоносец. Той бил смел воин в редовете на славните римски полкове, обясни отец Илия от Видинска епархия. "Георги се отличил в много битки и Диоклециан, без да знае, че той е християнин, му дал управителска титла. Тогава Георги бил на 20 години. Императорът го взел в царските..

публикувано на 06.05.24 в 08:00

Започва Светлата седмица

Седмицата след Възкресение е наречена Светла, защото през цялата Седмица ние се радваме за Възкресението на Исус Христос. Това каза архимандрит Самуил от Видинска епархия и добави: "Ние сме в радостта на Възкресението. След като сме постили 40 дни, ние не постим, всички ядем блажна храна. Най-важното през тази Седмица е, че ние за пореден път..

публикувано на 06.05.24 в 07:28

Трибагреникът се развява гордо над Клисурския манастир

Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир.  Идеята е на кмета на село Спанчевци Емил Димитров, разказа Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия.  Пилонът е висок към 18 метра, а знамето, с размери четири на два метра, е ушито от жена от Спанчевци. "Рядкост е това в дворовете на храмовете и..

публикувано на 05.05.24 в 14:55