Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатиците са предпочитани уреди за отопление през зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Започна отоплителният сезон. Българите се ориентират към най-ефективните и икономични начини на отопление, като търсят и алтернативни методи.

Ниските доходи и слабата енергийна ефективност са сред основните причини голяма част от домакинствата у нас да не успяват поддържат топъл дома си в студеното време. Последните данни на Евростат показват, че всеки пети българин стои на студено през зимата. 

Попитахме видинчани как се отопляват и кое е предпочитаното за тях отопление:

"С климатик, много по-удобно и по-евтино е. 130 лева за гарсониера. Надявам се да е същото... Отоплявам се с климатици. Постоянно работи, с малки деца сме... На ток се отоплявам, по-чисто е. Имала съм камина, но е по-мизерно, свързано е с физически труд... Плащах до 260 лева за три климатика, пералня, бойлер... С климатици се отопляваме, това е бъдещето..."

Оказва се, че най-евтино излиза отоплението с климатици. Уредите са от ново поколение, икономични, енергоефективни. Домакинствата, които експериментират с фотоволтаици и други възобновяеми източници все още не могат да преминат само на тях.

Има много начини да намалим сметките си за ток, които не изискват от нас много усилия. Съвети как да го направим дава Богомил Николов, изпълнителен  директор на Асоциация "Активни потребители":

"Това колко плащаме през зимата зависи от три фактора. Първо - състоянието на сградата. Второ - как се отопляваме и трето - как ние разходваме наличната енергия, можем ли да пестим чрез поведението си и дали пилеем енергия излишно... По отношение на цените, повечето са регулирани, само твърдите горива са на свободен пазар и това зависи от нас, и кога ще си купим дървата... Най-ниска е цената през лятото. Остава възможността да спестяваме чрез нашето поведение... Енергийно ефективен начин за проветряване - широко отваряме прозореца за 1-2 минути и затваряме... Има ленти за прозорци и врати и си уплътняваме, и това води до спестяване на топлина. Когато си топлим вода с електрическа кана - разхищение, когато си правим чай и загряваме цялата кана, дребно нещо, но когато това стане навик и се превърне в култура спестяват доста пари на годишна база. А пък лед лампите консумират по-малко енергия, пералнята - също, не е нужно на 60 и 90 градуса да перем."

Повече по темата - в двата звукови файла.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30