Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още ли има недостиг на квалифицирани кадри във Видин

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Има ли във Видин квалифицирана работна ръка, която да отговаря на нуждите на инвеститори, които биха започнали бизнес в региона? Едва ли има видинчанин, който да не иска децата му да останат в родния си град, да има работни места, включително откриване на нови и инвеститори, които биха започнали някакъв бизнес. Според бизнес и експерти квалифицирани кадри няма, а в "Бюро по труда"- Видин има достатъчно регистрирани безработни. 

"В момента подавам документи за курс за маникюрист и педикюрист. Ще има първо интервю, защото има много кандидати, след това ще избира кой да бъде и кой не. Аз съм работила много неща, но нямам нещо определено, завършила съм селскостопански техникум. В този град просто нямаме много голям избор... Регистрирана съм, защото сме и двамата безработни със съпруга ми. Той е в момента болен с тумор в главата. Към "Социални помощи" се водим, ходим 10 дена по село да работим по улиците, та ни заплащат. Разчитам да ни намерят работа, обаче няма още програми. В града има работа, но няма превоз с какво да пътуваме. Нямам специалност...  Да, регистрирана съм. Участвам в курсове, записана съм и се надявам след края на курса да успея да си намеря подходяща за мен работа... Нямам специалност или висше, за мен това е един огромен плюс... Очаквам да ми съдействат за търсене на работа в град Видин. И най-вече като самотен родител всеки един човек трябва да има доходи. Средно специално образование имам - радио и телевизионна техника. Всяка една работа е добре дошла...", казаха безработни.

В дирекция "Бюро по труда" - Видин са регистрирани 220 души с висше образование. Безработните със специалност или квалификация са: продавач-консултант - 283-ма, работник строителство - 81, сервитьори - 77, технически сътрудници - 57, бармани - 54, готвачи - 50, касиери - 41, шивачи -16 и шофьори на тежкотоварен автомобил също 16 души. Търсят се и висшисти.

"Има такива наемани през годината специалисти. Но най-голям е броят на търсените с висше педагогическо образование. През последния месец има търсене на 42 лица с висше образование като от тях са 21 лица в сферата на образованието, 6 лица в сферата на здравеопазването, 12 лица в сферата на икономиката и правото и три лица в сферата на техническото образование. Най-търсените специалисти са инженерите при нас", каза Иван Иванов, директор на дирекция "Бюро по труда"- Видин.

В момента има свободни работни места за шофьори на тежкотоварни автомобили, които са предимно за фирмите, които строят магистралата, заварчици за работа в Естония, готвачи, помощник готвачи, общи работници, монтажници на климатични инсталации, шивачи, електромонтьори. Към момента се провеждат курсове за обучение по професии - оператор на компютър, еколог, работник в горското стопанство, строител за бояджийски работи, продавач - консултант, офис секретар, маникюрист. Общо 229 души ще бъдат включени в обученията. Най-търсени работници остават тези, които са обявени в момента, допълни Иван Иванов.

Тенденцията бизнесът да не може да намери квалифицирани кадри остава и продължава да се задълбочава, смята Красимир Кирилов - председател на Търговско-промишлена палата във Видин.

"Общо взето работната ръка, която се търси по принцип е разнообразна, защото има различни фирми в региона, но истината е, че от повече от 10-15-20 години повечето училища, които бяха профилирани и специализирани не са закрити, но са с променени профили. Сега почти всяко училище предлага икономисти, мениджъри, брокери и т.н. Пък такава работна ръка по принцип на пазара се търси много малко... Най- вероятно в момента в "Бюрото по труда" има обявени свободни работни места, но има и безработни. Някъде се прекъсва тази връзка между едното и другото. Всички са виновни, тук не мога да кажа, че е виновен конкретно един. Просто системата полека-лека започва да боксува. То отдавна се случи, но продължава. Няма я тази стратегия, която трябва да дойде и да каже "стоп, хайде да променим това колело да не се върти вече насам, а натам и да започнем да намираме решение на проблемите". Това трябва да започне от образованието според мен", каза Красимир Кирилов.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00