Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище във Вълчедръм стана за пример

Първо основно училище "Васил Левски" в град Вълчедръм участва в четвъртия випуск на програма "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Като участник в инициативата, учебното заведение ще подобрява управленските и преподавателските си практики с фокус върху учениците през следващите две години. 

Основният мотив за включване в програмата е поставянето на ученика в центъра на образователния процес, казва директорът на училището Камелия Риджолска:

"Защо кандидатствахме? Защото това е единствената квалификационна програма в България, която обучава училищата да подобряват управленските си практики и да осъвременяват преподавателските си практики, като търсят цялостна трансформация на учебния процес, с ученика в центъра... Програмата включва два големи курса... Лидерски и педагогически екип, като определихме работата да е насочена във втори и шести класове... Първият курс - "Лидерство в училище", а вторият курс - "Ефективно преподаване с ученика в центъра" насърчават учениците да са активната страна, в центъра на ученето...

Хареса ми, че по един съвременен начин работят учителските и лидерските екипи за мотивирането на децата... Вече имахме посещение на първия ментор по програмата - Петя Русинова, която беше на тридневно посещение в училището..."


Програмата "Училища за пример" прие първия си випуск учители през 2020 година. Към момента близо 50 училища (първите два випуска) успешно завършиха двугодишната програма. През учебната 2023/2024 "Училища за пример" работи с 46 училища и близо 400 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има учебни заведения и от трите области в Северозапада - Монтана, Враца и Видин. Това са Основно училище "Свети Климент Охридски" в Бяла Слатина - от първия випуск на програмата, Основно училище "Иван Вазов" във Видин - от втория випуск, Средно училище "Христо Ботев" в Козлодуй, Основно училище "Христо Ботев" в село Търнава, Първо основно училище "Никола Йонков Вапцаров" в Берковица и Професионална гимназия по транспорт "Вл. П. Минчев" в с. Владимирово - от третия випуск. 

До 5 декември учебните заведения имат възможност да станат част от следващия випуск на програма "Училища за пример".


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00