Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие във Враца

Снимка: Община Враца

Стотици деца, ученици и родители се включиха във факелното шествие под надслов "Да запазим светлината".

Празничната колона премина през централната пешеходна зона и се насочи към паметника на Св. Софроний Врачански, където се проведе тържеството по повод Деня на народните будители. 

Новоизбраният кмет на Враца Калин Каменов приветства участниците в проявата, като ги призова да запазят светлината в душите си.

По време на празничната програма прозвучаха стихотворения за българските книжовници, а в знак на почит и признателност към делото и живота на родолюбивите просветители, пред паметника на св. Софроний Врачански, бяха поднесени венци и цветя. 

На 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители, всяко едно училище във Враца ще постави цветя пред паметника на своя патрон в знак на признателност.


По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30

Отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

На 2 юни отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12.00 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути в памет на героите. Във Врачанския Балкан, където преди 148 години е убит гениалният поет и революционер, ще се проведе традиционното всенародно поклонение..

публикувано на 02.06.24 в 08:22

През юни продължават изявите на колективите при градското читалище в Мездра

Готов е Календара на дейностите и участията на колективите от НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  за предстоящия месец. Нормално най-много са участията на различните възрастови групи на танцьорите.   На 2 юни участие на Средношколски танцов ансамбъл “Мездра” в празник в с. Люти брод, от 7  до 16 юни в Мултикултурен фестивал “Duna Karnevál” в Будапеща,..

публикувано на 01.06.24 в 15:53

"Лято в библиотеката" започна във Видин

Традиционната инициатива "Лято с библиотеката" стартира в Деня на детето, във Видин. Сред предвидените занимания бяха и работилница за плетене на една кука .  Макар и само на 8 години, Габриела Светославова вече има зад гърба си няколко плетива: "До сега  съм плела подложки за чаши, за кафе и чанти. Мисля да изплета една чанта. По-точно..

публикувано на 01.06.24 в 15:34

Стартира "Summer Vibes Festival" във Видин

С лекоатлетически маратон, стрийтбол и турнир по шах стартира Summer Vibes Festival във Видин. Общо 84 деца и младежи взеха участие в надпреварите. Момичетата от волейболен клуб "Бдин Вида" се записват в маратона за пета поредна година: "Както при всеки мач във волейбола има вълнение, както и сега има вълнение. Това е поредната година, която..

публикувано на 01.06.24 в 15:00